marți, mai 30, 2023

Stiai cate kilograme cara copiii nostri in spate in fiecare zi? Scoala ne cocoseaza copiii!

 

Desi ghiozdanul celor mici nu ar trebui sa cantareaza mai mult de 2 kilograme, cei mici ajung sa care in spate ghiozdane care cantaresc in unele cazuri chiar mai mult de 10 kilograme. De aceea, nu ar trebui sa ne mire ca numarul afectiunilor coloanei vertebrale in randul celor mici sunt intr-o continua crestere.

Elevii din clasele primare au ajuns sa care in spate chiar si sapte kilograme de carti si caiete, o greutate mult prea mare care poate duce la grave probleme ale coloanei, precum scolioza, avertizeaza specialistii. Parintii cer ca manualele digitale sa devina o realitate mai repede.

Ghiozdanul unui elev de scoala primara, cu o greutate de aproximativ 25 de kilograme, nu ar trebui sa cantareasca mai mult de 2 – 2,5 kilograme, spune Bogdan Goga, fizioterapeut in cadrul cabinetului de recuperare medicala Terapie pentru Miscare. „Greutatea ghiozdanului nu trebuie sa depaseasca o zecime din greutatea corporala. Mai mult, ghiozdanul trebuie sa aiba doua barete aranjate la marimi egale. De aceea, nu sunt indicate ghiozdanele de tip poseta sau tip postas”, spune acesta.

Manualele digitale, salvarea

Problema greutatii ghiozdanelor este greu de reglementat, asa ca parintii spera ca manualele digitale vor deveni realitate cat mai curand. „Printre solutii ar fi simplificarea arhitecturii curriculare sau trecerea la manualele digitale, unde si acolo trebuie sa fim atenti pentru ca se poate ajunge la dependenta digitala. Deja copiii isi petrec foarte multe ore in fata calculatorului si a televizoarelor, iar aceasta trecere la manualele digitale inseamna un plus de ore in care ei vor sta cu monitorul in fata”, spune Iulian Cristache, presedintele Federatiei Asociatiilor de Parinti. In strainatate, elevii isi pot lasa o parte dintre carti si caiete in dulapurile de la scoala, insa nici aceasta varianta nu poate fi luata in calcul pentru scolile din Romania. „In strainatate, elevii trebuie sa-si preia o parte din teme pe un stick si apoi sa le faca pe calculator acasa. si aici e o problema, ca nu toti copiii isi permit un calculator”, mai spune Iulian Cristache.

Rechizitele ne cocoseaza copiii

Pana la manualele digitale, parintii incearca pe cat posibil sa-i duca si sa-i aduca pe copii de la scoala, pentru a nu-i lasa sa care in spate o greutate atat de mare. „Pentru a contracara greutatea mare a ghiozdanului, copilul va avea tendinta de a-si anterioriza postura, de a se cocosa. Aceasta pozitie este adoptata deseori de copil si atunci cand sta in banca, la birou, la lectii, in fata tabletei sau a calculatorului. Cele mai des intalnite afectiuni care au la baza aceasta pozitie vicioasa sunt hipercifoza si scolioza. Aceste tulburari in echilibrul coloanei vor avea repercusiuni in viata adultului pentru ca vor crea un teren propice aparitiei herniei de disc sau a spondilozei”, mai spune fizioterapeutul Bogdan Goga. Parintii ar trebui sa-si verifice copiii macar o data pe luna si daca observa inegalitati la linia umerilor, la picioare, la linia bazinului, atunci ar trebui sa mearga la doctor imediat, avertizeaza specialistii.

Patologiile la nivelul coloanei vertebrale sunt intr-o crestere alarmanta, triplandu-se in ultimii 20 de ani. La nivel mondial, durerile de spate sunt pe locul I ca incidenta, depasind cu mult alte afectiuni precum hipertensiunea arteriala (locul II) sau diabetul zaharat (locul III).

Aproximativ 925.000 de elevi de clasele I-IV incep scoala de astazi. Greutatea ghiozdanului nu ar trebui sa depaseasca o zecime din greutatea lor, spun specialistii.

Sursa: jurnalul.ro

Ultimele stiri

Stiri