luni, mai 29, 2023

Stiai care e diferenta dintre obosesala si extenuare? Extenuarea iti poate pune sanatatea in pericol!

 

Este foarte important sa facem o distinctie clara intre simpla oboseala si extenuare. Una dintre acestea ne poate pune sanatatea in pericol, iar cealalta poate fi remediata rapid cu un simplu pui de somn.

Daca te surprinzi cascand la ora pranzului sau adormi pe canapea inainte sa inceapa filmul, probabil stii deja ca esti obosit, dar exista o mare diferenta intre a te simti sfarsit si a fi extenuat, iar semnele nu sunt la fel de evidente ca in cazul unei simple oboseli, scrie Mediafax.

Este important sa stii diferenta intre cele doua, pentru ca oboseala cronica poate fi foarte periculoasa. „Somnul este unul dintre cele mai sub-apreciate aspecte ale sanatatii. Sacrificarea orelor de somn poate avea consecinte in diferite arii din viata ta.

Extenuarea a fost asociata cu probleme ale apetitului, boli cardiovasculare, cresterea riscului de inflamatii si o crestere cu pana la 50% a riscului de a contracta o infectie virala”, atrage atentia doctorul Wayne Scott Andersen. Asa ca, daca te simti obosit si prezinti simptomele de mai jos, s-ar putea sa fii de fapt extenuat si sa fie nevoie sa dedici mai mult timp somnului.

1. Ai buzele uscate

Daca ai buzele si pielea uscata, suferi frecvent de dureri de cap, de vina ar putea fi deshidratarea. Aceasta problema este mai des intalnita in climatul rece. Dar, daca te simti obosit ar trebui sa stii ca deshidratarea merge mana in mana cu extenuarea. Te simti tot mai obosit pe masura ce esti tot mai deshidratat. Daca simti constant dorinta de a consuma lichide sau ai buzele si tenul uscate, s-ar putea sa ai de a face cu un nivel redus de hidratare, care poate duce la extenuare. Apa afecteaza semnificativ organismul si este imposibil sa iti mentii un nivel de energie optim daca nu consumi suficiente lichide. Oamenii uita adesea sa bea apa, doar pentru ca sunt ocupati cu alte lucruri. Cu toate acestea, este recomandat ca in perioadele foarte aglomerate sa acorzi atentie acestui aspect pentru a evita alte probleme.

2. Te simti confuz

Creierul tau are nevoie de somn cum o masina are nevoie de combustibil, in lipsa acestuia lucrurile nu functioneaza bine. Printre alte lucruri, organismul tau foloseste somnul pentru a stabiliza dezechilibrele chimice, pentru a reimprospata zonele din creier responsabile de dispozitie si comportament si pentru a procesa amintirile si informatia colectate de-a lungul zilei. Asta este in special important in timpul stadiului 5 al somnului, numit faza REM. In momentul in care este deranjat, mintea ta va functiona greoi in ziua urmatoare. Nu vei fi capabil sa retii informatii foarte bine, pentru ca creierul are nevoie de somn pentru a procesa experientele din timpul zilei. Extenuarea te poate determina sa uiti lucruri importante, cum ar fi o intalnire la birou sau poate accentua o stare de irascibilitate.

3. Antrenamentele tale nu dau rezultate

Nu reusesti sa obtii rezultate bune la sala in ultima perioada? Cand esti extenuat, fiecare aspect al vietii tale are de suferit – inclusiv antrenamentele. Mersul la sala cere si concentrare mentala pe langa activitatea fizica. Daca nu esti odihnit, rezistenta la efort va fi limitata, pe langa restul consecintelor negative pe care le are lipsa somnului. Un alt semnal? Nici nu reusesti sa ajungi la sala. Organismul nostru este programat sa gaseasca cea mai usoara cale, ceea ce era foarte util acum 10 mii de ani cand supravietuirea era dificila. Astazi, asta inseamna ca o noapte nedormita poate conduce la pierderea antrenamentelor la sala si mese nesanatoase.

Sursa: realitatea.net

Ultimele stiri

Stiri