Cancerul apare ca urmare a unor mutatii sau modificari anormale ale genelor responsabile pentru reglarea cresterii celulelor si pentru mentinerea sanatatii acestora. In mod normal, celulele din corpul nostru sunt inlocuite printr-un proces de crestere celulara. Cu toate acestea, in timp isi pot face aparitia mutatiile si poate fi declansata o inmultire necontrolata a celulelor bolnave, formand tumorile.
Doua boli care nu au simptome clare in stadiile incipiente omoara anual peste 4.000 de femei in Romania.
Cancerul de col uterin si cancerul de san sunt afectiunile cu care sunt diagnosticate tot mai multe romance, dar a caror aparitie si dezvoltare poate fi prevenita prin prezentarea periodica la un control ginecologic si testarea Babes-Papanicolau. Preventia reprezinta, de fapt, totalitatea testelor pe care le facem cu scopul de a diagnostica leziuni precanceroase.
Cancerul de san si cancerul de col uterin sunt principalele doua cauze ale deceselor in randul femeilor din Romania. In perioada 2012-2014, in tara noastra, s-au inregistrat la medicul de familie 19.707 cazuri de cancer de san si 9.657 de cazuri de cancer de col uterin, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sanatatii. Dintre acestea, 9.893, respectiv 5.038 s-au soldat, in final, cu decesul pacientei bolnave. In cele mai multe dintre cazuri este vorba despre paciente aflate la varsta fertila, cel mai important interval, potrivit specialistilor, fiind cuprins intre 45 si 55 de ani.
Problema apare atunci cand aruncam un ochi asupra statisticilor. Un studiu recent al Institutului National de Medicina Sanitara publicat intr-o revista de specialitate, arata ca doar 15-20% dintre femeile din Romania se prezinta la medicul ginecolog pentru o consultatie de rutina. Dintre acestea, majoritatea provin din mediul urban, in mediul rural inregistrandu-se procente extrem de mici, de pana la 0,5%. De cele mai multe ori, romancele ajung la medicul ginecolog atunci cand au o problema, nu pentru controale de rutina, dupa cum sustine si medicul Gica Nicolae.
De aceea, de cele mai multe ori, cancerul este deja instalat si trebuie tratat prin metode care ajung, de cele mai multe ori, sa fie cele radicale – indepartarea in intregime a sanului sau a uterului, in functie de localizarea celulelor canceroase. Aceste cazuri ajung sa fie tratate la institutele oncologice din tara.
Sursa: realitatea.net