luni, mai 29, 2023

Specialistii ne sfatuiesc! Iata cat trebuie sa dormim in functie de varsta!

Nevoile noastre sunt diferite si nu exista o reteta de somn universala. O persoana care munceste intens ar avea nevoie de ore in plus de somn in timp ce o persoana care are un stil de viata mai lejer ar putea sa fie multumita cu mai putine. Citeste in continuare pentru a afla ce ne sfatuiesc specialistii.

Numarul de ore de care are nevoie o persoana ca sa fie odihnita difera in functie de mai multi factori. Astfel, un adult are nevoie de alt program de somn, spre deosebire de un copil. Descopera cat trebuie sa dormi in functie de varsta!

Cat dorm copiii

Bebelusii sunt cei care dorm cel mai mult, insa somnul lor este unul intrerupt, pentru ca ei trebuie sa se hraneasca mai des. Astfel, in primele 3 luni de viata, cei mici dorm intre 11 si 18 ore in decursul a 24 de ore, iar perioadele de somn dureaza de la cateva minute pana la cateva ore.  Bebelusii au nevoie de somn REM, cel care este foarte important pentru dezvoltarea creierului.

Dupa sase luni, somnul copiilor ar trebui sa fie de aproximativ 12-14 ore pe zi. Ei ar trebui sa mearga la culcare intre orele 19.00 si 21.00  si sa se trezeasca intre 6.00 si 8.00. Un copil intre 3 si 5 ani trebuie sa doarma intre 11 si 13 ore pe noapte.

Durata somnului de noapte nu trebuie sa fie mai mica de 11 ore, pentru copiii cu varsta intre 5 si 13 ani.

Cat dorm adolescentii

In perioada adolescentei, este nevoie de o perioada de 10 ore de somn, insa unora le sunt suficiente si opt ore de somn, ca sa se poata simti odihniti a doua zi. Un adolescent are nevoie de somn pentru ca este inca in perioada de crestere. Potrivit unui studiu efectuat de Societatea Americana a Somnului, peste 15% dintre adolescenti au spus ca nu se odihnesc bine, din diferite motive.

Ar fi bine ca adolescentii sa respecte orarul de somn si sa nu doarma mai mult in weekend decat in timpul saptamanii. Este indicat sa doarma departe de tentatii, precum telefonul mobil si tableta, pentru ca somnul sa fie cat mai odihnitor.

Cat dorm adultii

Adultii tineri dorm intre 7 si 9 ore pe noapte. Ar fi ideal sa mearga la culcare in jurul orei 22.00, pentru a nu-si perturba ritmul circadian.

Cei cu varsta intre 26 si 64 de ani trebuie sa doarma intre 7 si 9 ore, in timp ce varstnicii au nevoie de mai putin somn, si anume 7-8 ore de odihna.

Unii functioneaza insa si daca dorm in jur de 5 ore pe noapte, sustin specialistii de la Asociatia Americana a Somnului.

Programul de somn tine insa si de fiecare persoana in parte. Astfel, in timp ce unii adulti se simt odihniti daca dorm 6 ore pe noapte, altii au nevoie de cel putin 8.

Sursa: clicksanatate.ro

Ultimele stiri

Stiri