duminică, februarie 5, 2023

Senatul SUA taie din bugetul anului viitor banii pentru investitiile in baza de la Deveselu!

Senatul SUA a decis sa elimine din proiectul bugetului anului viitor un articol referitor la baza militara americana de la Deveselu.

Este vorba despre un articol care prevedea accelerarea instalarii de noi capabilitati la sistemul de aparare antiracheta Aegis Ashore de la Deveselu, noteaza Profit.ro.

Practic, Senatul SUA a taiat bugetul pentru cercetare, dezvoltare, testare si evaluare in anul fiscal 2018 (octombrie 2017 – septembrie 2018) in scopul continuarii dezvoltarii, achizitiei si desfasurarii de capabilitati antiaeriene la bazele Aegis Ashore din Romania si Polonia.

Decizia vine dupa ce Casa Alba a transmis Senatului ca se opune acestui plan, sustinand ca nu a fost dovedita eficienta acestor noi capabilitati si ca, in plus, nu sunt cunoscute potentialele consecinte neintentionate pe care acestea le-ar putea avea asupra populatiei din zona.

„Administratia are obiectii in privinta articolului 1686, care cere Secretarului Apararii sa asigure desfasurarea de capabilitati antiaeriene la site-ul Aegis Ashore din Romania in interval nu mai mare de 1 an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, iar la site-ul Aegis Ashore din Polonia, in interval nu mai mare de 1 an de la data la care site-ul respectiv va fi declarat operational”, se arata in documentul citat, trimis de Casa Alba Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA.

Sursa citata noteaza ca, totusi, Senatul SUA a mentinut in buget alocarea a trei milioane de dolari pentru upgradarea infrastructurii bazei aeriene romanesti 71 de la Campia Turzii, care dispune de avioane americane de tip F16 Fighting Falcon.

Ultimele stiri

Stiri