joi, martie 23, 2023

Selfie-urile iti pot afecta stima de sine! Iata ceva ce ar trebui sa stie toti tinerii din Romania!

Cum ne simtim in pielea noastra? Cum ne apreciem? Care sunt factorii care influenteaza aceste evaluari? Exista si fluctuatii ale acestor evaluari? Suntem capabili sa facem anumite lucruri la fel de bine ca ceilalti? Iata cateva din intrebarile la care psihologii au incearcat sa raspunda in drumul catre obtinerea unei definitii acceptate de majoritatea teoreticienilor din domeniu.

S-a stabilit ca stima de sine este o orientare relativ stabila de ordin afectiv catre sine. Coopersmith (1967) spunea ca, atunci cand vorbim despre stima de sine, ne referim la evaluarile generale pozitive si negative ale  propriei  persoane.  Ceea  ce  este  important  sa  retinem,  in  opinia autorului, este faptul ca stima de sine nu este o trasatura singulara, invariabila (apud. Brehm S., Kassin S., 1989, p. 67). Ea are mai multe componente si chiar daca, in ansamblu, autoevaluarea noastra este pozitiva, exista momente cand, din diverse motive, ne simtim fie incompetenti, fie fara valoare sau evaluam pozitiv anumite aspecte si negativ altele. Insa datorita nevoii de coerenta si stabilitate interna, stima de sine ramane esentialmente stabila pe parcursul intregii vieti si chiar daca exista perioade in care ea este afectata de o serie de evenimente, se pare ca ea revine la nivelul initial atunci cand conditiile de mediu se normalizeaza.

Ce altceva poate determina scaderea stimei de sine?

Selfie-urile proprii si ale altor persoane determina o scadere a stimei de sine, indica rezultatele unei cercetari a Universitatii de Stat din Pennsylvania. Cercetatorii au efectuat un studiu pentru a evalua modul in care vizualizarea online a selfie-urilor si fotografiilor de grup afecteaza sanatatea psihologica a oamenilor. Conform rezultatelor, cu cat participantii la studiu se uitau mai des la propriile selfie-uri sau ale altora, cu atat mai scazuta era stima lor de sine si satisfactia fata de viata. „Utilizatorii de internet publica selfie-uri, in general cand sunt fericiti si se distreaza. Este normal ca atunci cand cineva le vede, sa se gandeasca la faptul ca propria sa viata nu este atat de plina de evenimente si de fericita”, a declarat unul dintre autorii studiului. De asemenea, cercetarea a condus la concluzia ca vizualizarea selfie-urilor si fotografiilor de grup din retelele de socializare creste stima de sine si satisfactia in randul persoanelor care au o dorinta puternica de a fi populare.

Sursa: rador.ro

Ultimele stiri

Stiri