Sefa DNA avertizeaza! Inculpatii ar ramane cu banii in buzunar!

769

In cazul in care Guvernul ar adopta o ordonanta de urgenta vizand amnistia si gratierea, care ar dezincrimina abuzul in serviciu, infractiune care face obiectul a circa 30 la suta din dosarele DNA, inculpatii ar ramane cu banii in buzunar, a declarat, marti, la Digi 24, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Kovesi, precizand ca ministrul Justitiei a promis ca nu va promova un astfel de act normativ fara a consulta Consiliul Superior al Magistraturii.

„O ordonanta de urgenta care vizeaza amnistia, gratierea unor fapte, dezincriminarea unor fapte, trebuie sa aiba un aviz si din partea CSM. Majoritatea membrilor care au candidat in CSM si-au exprimat intentia, in proiectul lor, de a avea un rol activ in ceea ce priveste modificarea legilor care afecteaza justitia si cu care justitia lucreaza. Deci ma astept ca ministrul Justitiei, inainte de a promova un astfel de act sa il dea spre consultare. Este foarte ciudat sa avem pe ordinea de zi, daca aceasta informatie este adevarata, un proiect care nu a fost dezbatut in interiorul sistemului si care poate afecta grav sistemul judiciar”, a spus Laura Kovesi.

Procurorul-sef al DNA a comentat astfel o informatie publicata de Hotnews.ro, potrivit careia pe ordinea de zi a sedintei de guvern de miercuri s-ar afla o ordonanta de urgenta care ar viza amnistia si gratierea, transmite News.ro.

Actul normativ ar urmari modificari importante in legislatia penala in ceea ce priveste abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, conflictul de interese si institutia denuntatorului, potrivit sursei citate.

„Dezincriminarea unor fapte echivaleaza cu o amnistie mascata, deoarece masura opreste numeroase anchete si procese in curs avand ca obiect faptele dezincriminate”, scrie Hotnews.ro.

Laura Kovesi a precizat ca ministrul Justitiei a promis sa consulte sistemul judiciar inainte de a promova orice masura care l-ar afecta.

„La discutia pe care am avut-o cu ministrul Justitiei, alaturi de procurorul general si de procurorul-sef al DIICOT acesta a promis si a spus si in spatiul public ca nu va face nicio modificare inainte de a consulta sistemul judiciar, inainte de a se consulta cu Consiliul Superior al Magistraturii”, a spus Kovesi, la Digi 24.

Procurorul-sef al DNA a precizat ca 30 la suta din activitatea DNA are ca obiect investigarea faptelor de abuz in serviciu.

„Pot sa va zic ca 30 la suta din activitatea DNA are ca obiect investigarea faptelor de abuz in serviciu. Deci din cele 7.500 de dosare pe care DNA le are in lucru, peste 2.200 de dosare au ca obiect investigarea cazurilor de abuz in serviciu. Sa presupunem ca aceasta informatie este adevarata, si ar urma o amnistiere, o dezincriminare a faptelor. Inculpatii nu mai executa pedepse si raman cu banii in buzunar. Este genul de decizie care face nedreptate societatii, prin aceea ca nu mai poate recupera prejudiciile. Toate dosarele in care avem trimisi in judecata pentru aceste infractiuni vor fi incetate, se vor dispune achitari, daca este amnsitie sau dezincriminare, dosarele care sunt in investigare la DNA si la celelalte structuri de parchet, pentru ca nu doar DNA investigheaza abuzul in serviciu sau neglijenta in serviciu, toate aceste dosare vor fi inchise, dar efectul cel mai grav care afecteaza societatea este acela ca toate prejudiciile cauzate statului vor ramane nerecuperate”, a adaugat Laura Kovesi.

Ea a mai spus ca, de cand conduce DNA, institutia a indisponiblizat bunuri de 1,5 miliarde de euro.

„DNA a indisponibilizat si a dispus masuri asiguratorii pe bunuri si valori de 1,5 miliarde, care sunt banii statului, banii pe care statul trebuie sa ii recupereze. in situatia in care o astfel de lege va intra in vigoare, fie si pentru o zi, chiar si pentru cateva ore, ea isi produce efectele din perspectiva legii penale mai favorabile si toate aceste consecinte se vor produce”, a aratat Kovesi.

Procurorul-sef al DNA a mai spus ca 2016 a fost un an greu, cu multe atacuri la adresa DNA, dar chiar si in aceste conditii institutia a dipus masuri asiguratorii de peste 640 de milioane de euro, cu 40 la suta mai mult decat in anul precedent.

„Avem foarte multe masuri asiguratorii – peste 640 milioane de euro, cu 40 la suta mai mult decat in 2015. Daca vor exista hotarari de condamnare, aceasta va fi contributia DNA la bugetul de stat”, a precizat Kovesi.

Ea a mai spus ca exista mituri ca dosarele sunt subtiri, dar anul trecut nu a fost inregistrata nicio restituire definitiva de dosar.

Procurorul-sef al DNA a adaugat ca proportia achitarilor este constanta in ultimii ani, situandu-se la cota de circa 10 la suta.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, marti, ca decizia unei legi a gratierii trebuie sa apartina Guvernului, precizand ca in cursul zilei va avea o discutie pe aceasta tema cu premierul Sorin Grindeanu si ca, in opinia sa, aministia nu trebuie avuta in vedere, dar gratierea da, cu „eliminarea faptelor de coruptie si a faptelor grave impotriva persoanei”.

Iordache a mai spus ca nu trebuie negat faptul ca gradul de ocupare in penitenciare este foarte mare, respectiv de 150 la suta, aratand ca sunt 19.000 de locuri in penitenciare si 27.000 de detinuti.