joi, iunie 8, 2023

Sedentarismul te poate ucide! Acestea sunt cateva dintre cele mai periculoase urmari ale sale!

In ciuda numarului mare de beneficii oferite de miscarea fizica, ramane in continuare un numar foarte mare de oameni care refuza sa accepte un nou stil de viata, mult mai sanatos. Daca tot nu te-au convins acele sfaturi si beneficii, cu siguranta urmarile periculoase ale sedentarismului te vor convinge sa incluzi mai multe activitati fizice in rutina ta zilnica.

V-am tot indemnat sa va apucati de facut miscare dar nu v-am spus niciodata de ce ar trebui sa faceti efortul asta. Poate parea o fita si oricum, in zilele noastre, a devenit un cliseu. Orice vedetuta, mai mult sau mai putin tonifiata, are cel putin o poza la sala si una ranjind in parc spunandu-ne cati km a alergat.

Nu, n-am sa vorbesc despre aspectul fizic pentru ca, pana la urma, asta tine de gusturi. Voi vorbi despre sanatate si despre batranete fiindca, oricat de putin ne-am gandi la asta, vine peste noi toti. Iar calitatea ei tine de noi.

1. Creste riscul de boli cardiovasculare

Un stil de viata sedentar se traduce si printr-o circulatie incetinita a sangelui. Asa apar tot felul de afectiuni ale sistemului circulator: hipertensiune, arteroscleroza, rigidizarea arterelor, tromboza, boli coronariene, formarea de cheaguri la nivelul membrelor. De asemenea, inima nu este nici ea irigata asa cum ar trebui si se poate ajunge pana la stop cardiac. Pentru cei care nu inteleg cat de grave sunt toate acestea, spun ca bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces pe planeta.

2. Creste riscul de diabet

Incetinirea circulatie afecteaza si transportul glucozei  si, implicit, la reglarea nivelului acesteia. Sedentarismul duce la cresterea nivelului de glucoza si la suprasolicitarea pancreasului, acesta fiind mecanismul de instalare a diabetului de tip 2.

3. Principala cauza a obezitatii

Iar obezitatea este o alta problema majora a lumii in care traim. Si nu vorbim aici despre aspectul estetic. Obezitatea inseamna grasime in jurul organelor, pe vasele de sange deci afectarea functionarii intregului organism. In rau, desigur.

4. Creste riscul de osteoporoza

Iar femeile, in special, sunt predispuse la osteoporoza, adica la scaderea densitatii osoase. Asa apar artrita si durerile de oase si in special membrele nu vor mai putea sustine restul corpului si nici sa mai faca diverse activitati. Adica va asteapta o batranete de neputinta, dureri si imobilizare. Nu stiu cine isi doreste asa ceva.

5. Dureri de spate

Lipsa de miscare duce, in primul rand, la atrofia musculara. Cred ca banuiati deja asta. Muschii vor fi slab dezvoltati si netonifiati iar greutatea ii va solicita in mod suplimentar. In special cei din zona spatelui, cei care sustin coloana vertebrala vor fi afectati si asa apar durerile de spate si modificarea posturii. Aspectul de mos garbovit nu e un dat de la natura, tine de fiecare dintre noi.

6. Dureri de cap

Circulatia incetinita si atrofierea muschilor din zona cervicala sunt efecte ale lipsei de miscare si se traduc prin dureri de cap. Si nu vorbesc doar despre cele sporadice. Migrenele au printre cauzele principale sedentarismul.

7. Accelereaza procesul de imbatranire

Site-ul sfatul medicului explica faptul ca telomerii, secvente repetate de ADN, situate la capetele cromozomilor, au rolul de a-i proteja de degradare. Telomerii se scurteaza si se deterioreaza pe masura ce imbatranim iar procesul este mai accelerat la persoanele sedentare decat la cele active.

8. Dereglarea metabolismului

Am explicat de multe ori, atunci cand am vorbit despre stimularea metabolica, ca lipsa miscarii duce la incetinirea proceselor metabolice. Enzimele responsabile cu reglarea nivelului de zahar si de grasimi nu vor mai functiona corespunzator si apare riscul de boli metabolice.

9. Scaderea fortei si a capacitatii de a face lucruri

Asa cum am explicat mai sus, sedentarismul de traduce prin muschi mai slabi si oase mai firave. Asadar concluzia este logica si simpla cu privire la capacitatea de a face lucruri, pe masura ce imbatranim.

10. Oxigenare necorespunzatoare a creierului

Cum am mai explicat mai sus, lipsa miscarii duce la dereglarea circulatiei sangvine, aceeasi responsabila de oxigenarea tuturor organelor, inclusiv a creierului. Fara oxigen, celulele nervoase mor si, dupa cum stiti probabil, acestea nici nu se mai regenereaza. De la capacitate redusa de concentrare pana la boli degenerative de tip Alzheimer, toate au printre cauze declansatoare si sedentarismul.

Sursa: andreeasava.ro

Ultimele stiri

Stiri