luni, mai 29, 2023

Secretul lui Nicu Ceausescu a iesit la iveala dupa 40 de ani! Ce ordin a dat Securitatea pentru „Printisor”

Viata cuplului dicatorial al Romaniei moderne a fascinat si inca fascineaza, fiind nenumarate legende in jurul familiei Ceausescu.

La mijlocul anilor 70, baza militara de la Bobocu, judetul Buzau, s-a transformat peste noapte intr-un loc extrem de bine pazit pentru Nicu Ceausescu, fiul cuplului dictatorial Nicolae si Elena Ceausescu. Cel supranumit de popor “Printisorul” si-a dorit sa faca armata la aviatie, la scurt timp dupa ce primise cadou un avion de mici dimensiuni de la regina Angliei.

Astfel, in 1976 se instituia la Bobocu o adevarata Omerta pe perioada cat fiul dictatorilor urma sa-si ia brevetul de zbor la termen redus. Timp de 40 de ani au tinut la secret fostii colegi ai lui Nicusor Ceausescu aventurile pe care copilul de suflet al lui Ceausescu le-a avut la scoala de aviatie de la Buzau.

Pilotii care l-au avut coleg pe copilul dictatorilor au trait o adevarata tragicomedie, timp de sase luni, presarata cu amenintari venite de la securisti, dar si cu povesti iesite din comun.

“Cand au aflat ca vine Nicusor, ne-au facut rapid instractajul, si ne-au spus ca fara poker, distractii sau bancuri ca altfel toata lumea zboara in frunte cu mine! Ne-a amenintat comandantul. Numai sa sufle careva si o sa va blestemati zilele” povesteste comandorul in rezerva Marcel Smoleanu, vicepresedinte A.R.P.I.A. filiala Buzau si redactor la revista Aripi Buzoiene.

Secretul era absolut si nimeni n-a avut curajul pana acum sa incalce consemnul dat de Securitatea lui Ceausescu despre stagiul militar al lui Nicusor. Abia acum s-a aflat cum stabilimentul aerian s-a tranfosrmat rapid intr-un cuibusor de nebunii.

“El venise sa faca si armata, dar era interesat mai mult sa-si ia brevet de zbor pentru avionul primit cadou. Cu toate astea tinea la micile distractii. Avea doua masini: un Audi si un Renault cu care pleca glont, cand avea chef, la Bucuresti. De multe ori venea insotit de prieteni si femei extrem de cochete. Veneau masini speciale care il aprovizionau cu lazi de bautura, jucau poker si trageau chefuri pana la ziua”, isi mai aminteste Marcel Smoleanu.

nicu-aviator

Desi au trecut atatia ani, fostii piloti care l-au avut coleg spun ca acesta nu s-a comportat niciodata cu superioritate, ba, dimpotriva, le-a facut aviatorilor mici favoruri. Fiindca Nicusor locuia la etajul unu intr-un apartament cu trei camere situat deasupra grupului din Buzau, pilotii si-au permis sa ceara cate ceva de la vecinul pricopsit.

”Noi stateam la parter si dimineata si seara ne intalneam pe scari. Saluta, zambea si ne intreba ce mai facem. intr-o seara, cand jucam table, am ramas fara tigari si eram cu totii suparati ca nu avem de unde sa cumparam. Atunci a venit unul cu ideea sa punem pariu, cine are curaj sa-i ceara lui Tovarasu’… si m-am dus eu. M-a invitat inauntru, dar n-am intrat ca ar fi trebuit dupa aia sa dau nota explicativa la Securitate. A zambit si m-a intrebat de care vrem? Kent sau Marlboro? Am spus ca vreau Snagov, dar mi-a dat Kent. Am vrut sa iau trei tigari, pentru fiecare dintre noi cate una, dar el ne-a dat doua pachete”, mai spune comandorul Marcel Smoleanu, conform Libertatea.

Cat a facut armata printre piloti, Nicu Ceausescu s-a legat afectiv de mai multi aviatori care erau pasionati de tenis. Cu unii concura, iar altora le facea cadouri costisitoare care constau in echipamente aduse din strainatate, mai ales daca spuneau bancuri politice.

“Facuse antrenamente cu Borg si era foarte bun. A amenajat terenul de zgura de care ne bucuram si astazi. intr-o zi, un coleg s-a scapat si a spus un banc cu Nicolae Ceausescu, iar Nicu l-a auzit si s-a tavalit pe jos de ras. A aruncat si racheta din mana si i-a zis ca daca mai spune unul ii face cadou echipamentul. Contrainformatorii au strambat din nas, dar n-au avut ce sa-i faca” ne-a mai povestit comandorul Marcel Smoleanu.

“Odata, un maior poreclit “Nebunica” n-a mai venit la antrenament dupa ce fusese prins ca a jucat poker cu alti colegi. Nicu l-a intrebat la popota ce-a patit si cand a aflat i-a cerut comandantului lista neagra cu toti care urmau sa fie sanctionati. I-a spus raspicat ca nu s-a intamplat nimic si sa uite pentru toteauna episodul ala”, mai spune comandorul Marcel Smoleanu.

Zbura cu IAR 823

Nicu Ceausescu si-a facut stagiul militar pe un avion IAR cu elice, intrucat suferea de o afectiune cardiaca ce nu-i permitea sa zboare cu avionul cu reactie. Desi toti pilotii devenau sefi de promotie dupa trei ani de stagiu, Nicu Ceausescu a devenit in doar sase luni.

”La 40 de ani dupa aceasta intamplare, pe placuta memoriala cu sefii de promotii inca este trecut numele lui Nicusor. Dupa revolutie l-au sters, apoi l-au scris din nou pentru ca nimeni nu poate sa mai retraga aceasta distinctie. E un fapt consumat si nu exista nicio cutuma care sa-i retraga titlul”, ne-a dezvaluit comandorul in rezerva.

Fostii colegi ai lui Nicusor, trecuti acum de 70 de ani, isi mai amintesc cum printisorul venea dimineata la raport imbracat intr-o uniforma impecabila. Singurele vizite parintesti le primea doar dinspre mama, tatal neavand timp pentru deplasarile la Buzau.

Ultimele stiri

Stiri