Japonezii sunt recunoscuti in intreaga lume pentru longevitatea de care dau dovada. Care este secretul acestora? Ei bine, geneticul acestora joaca un rol foarte important, dar mult mai importanta este alimentatia acestora si regulile pe care le respecta cu strictete. Citeste in continuare cum poti sa traiesti pana la 100 de ani urmand regulile dietei japoneze.
Spune-mi ce mananci, sa-ti spun cum traiesti. Dieta suprema, asa cum este denumita hrana japonezilor, imbunatateste calitatea vietii si creste longevitatea.
Japonezii respecta cu strictete principiile alimentare si de aceea sunt mai sanatosi si mai longevivi in comparatie cu alte popoare. Indiferent de sex, speranta medie de viata, a japonezilor este de 75 de ani, spun nutritionistii europeni.
Studiile privind stilul de viata al japonezilor reprezinta un exemplu pentru toate popoarele de pe mapamond. Totodata, este remarcabil faptul ca populatia acestei tari are o viata activa pana la varste inaintate, ca bolile cronice nu sunt frecvente, iar rata obezitatii este de numai 3 %, in comparatie cu rata obezitatii francezilor de
11 % si de 32 % in cazul americanilor. Nutritionistii din multe tari vorbesc chiar despre magia alimentatiei de tip japonez care imbina toate substantele nutritive, necesare unei sanatati de invidiat, cu alimente care contin putine calorii. Mai mult, fiecare fel de mancare este foarte gustos si imbietor.
Care sunt cele sapte secrete ale Dietei japoneze
Nutritionistii japonezi repartizeaza alimentele de baza in sapte grupe: peste, legume, orez, soia, taitei, ceai (in special ceil verde) si fructe.
In Japonia felurile de mancare se servesc separat, pe farfurii si in castronase mici. Cei care stau la masa (in familie sau intr-o colectivitate) servesc portii mici; de aceea se spune ca japonezii gusta din toate. Cu timpul, intervine obisnuinta de a manca mai putin si este respectata deviza :”Mananca pana te simti satul in proportie de 80 %.
.La micul dejun, japonezii servesc cate o supa traditionala-Miso (preparata din tofu, alge uscate si putina ceapa verde sau praz).
Alimentele se prelucreaza termic intr-o maniera blanda (cat mai putin).
Painea este inlocuita cu orez.
Si deserturile sunt repartizate in portii mici. Desertul tipic japonez consta in salata de fructe asortate, frumos asezate pe platou. Japonezii degusta si ei delicatesele occidentale cum ar fi inghetata, dar in cantitati foarte mici. La fiecare masa japonezii servesc cate un pahar mare de ceai verde, care este savurat, pe indelete.
Japonezii nu renunta la preferintele lor culinare si nu urmeaza regimuri alimentare restrictive. Totdeauna ei consuma aceste delicatese , dar nu depasesc « portia obisnuita ».
Iata principiile alimentatiei japoneze
1.Fiecare fel de mancare se mananca incet, cu inghitituri mici, mestecand bine hrana, savurand aromele fiecarui preparat
2. Mancarea se serveste in boluri sau pe farfurii mici. Nutritionistii japonezi sustin ca europenii dornici sa urmeze o astfel de dieta, folosind minusculul bol destinat hranei, sunt tristi o vreme, pana se obisnuiesc cu noul stil de hrana.
3. Japonezii isi alcatuiesc cu grija meniul zilnic, deoarece ei tinand seama de un celebru dicton care spune ca :Atunci cand mananci ceva care-ti place, viata ti se prelungeste cu 75 de zile.
4. Dieta japoneza nu este un regim care se limiteaza la sase saptamani sau la sase luni pentru a piede in greutate, ci inseamna un nou stil de viata care trebuie adoptat.
5.Ciocolata, cartofii si prajiturile se inlocuiesc cu alternative : fructe, legume si supe.
6. Orezul alb trebuie si el inlocuit cu soiul brun.
7. Un studiu demonstrativ, efectuat la Universitatea Pennsilvania, a dovedit ca strategia reducerii treptate a portiilor de alimente poate fi tolerata fara probleme. Cercetatorii au servit zilnic unui lot de femei portii de hrana mai mici cu 25 la suta, apoi cu 30 la suta, in comparatie cu cantitatile cu care se hraneau in mod obisnuit. La sfarsitul cercetarii, subiectii studiului consumau doar 800 de calorii si nu simteau nevoia sa manance mai mult.
8. Daca mancam portii mici la masa vom scapa de surplusul de kilograme. Studiile realizate pe tema cantitatii de alimente au
demonstrat ca atunci cand primim portii mari de mancare le mancam, chiar daca nu ne este foame.
Care sursele de sanatate ale dietei japoneze
Dieta japoneza include, zilnic, cantitati mari de orez, care se consuma fara ulei sau unt.
La fiecare masa se servesc pana la cinci feluri de mancare diferita.
De asemenea, ei consuma mancare gatita.
Deliciile vegetale se prepara din legume : laptuci, ceapa, rosii, ardei iuti, salata, morcovi, spanac, muguri de bambus, sfecla, fie fierte in sos, fie prajite putin.
Pestele este o alta preferinta culinara pentru japonezi : cu cat este mai gras, cu atat este mai gustos. Somonul, tonul, chiar si macroul, sardina sau heringul fac parte din meniul cotidian al japonezilor. Acizii grasi Omega 3 din compozitia pestelui le mentine japonezilor inima sanatoasa si le asigura o stare de spirit foarte buna.
Japonezii consuma alimente proaspete ; ei sunt atenti la data si la ora la care a fost ambalat produsul pe care vor sa-l cumpere si data la care acesta expira.
Sursa: click.ro