joi, iunie 8, 2023

Scenariul care a declansat Codul rosu in Capitala! Explozii in timpul noptii la Bucuresti si Iasi, 60 de morti si 260 de raniti!

Exercitiul „Seism 2016” a continuat pe toata durata noptii de marti spre miercuri, scenariul prevazand doua explozii in Bucuresti, in urma carora au murit 35 de oameni si au fost raniti 120, precum si o explozie in Iasi, soldata cu 25 de morti si 140 de raniti. Potrivit aceluiasi scenariu, in urma unui cutremur major, in Bucuresti ar fi murit 1.500 de oameni, 3.910 oameni ar fi fost raniti si 2.600 ar fi ramas fara adapost, iar in Iasi ar fi fost 875 de morti 2.200 de raniti si 750 sinistrati.

„Pe toata durata noptii echipajele de interventie au actionat pentru salvarea persoanelor si gestionarea situatiilor de urgenta generate de producerea seismelor din cursul zilei de ieri”, a declarat, miercuri, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, conform News.ro.

Exercitiul „Seism 2016” a continuat cu simularea interventiilor in cazul unor explozii la Bucuresti si Iasi.

„in jurul orei 23.30, in cartierul Floreasca din Bucuresti a fost explozie la un bloc turn, care a afectat puternic structura de rezistenta, au fost avariate semnificativ locuintele. intrucat resursele ISU Bucuresti-Ilfov erau angrenate in misiuni de salvare in alte zone afectate, la fata locului au fost mobilizate echipajele de interventie din cadrul ISU Mures si Galati, care se aflau la baza de operatii de aici, de la Ciolpani”, a explicat Arafat scenariul exercitiului.

Peste 30 de salvatori s-au deplasat la locul interventiei, cu doua autospeciale de stingere, doua descarcerari, doua ambulante SMURD, doua autospeciale de transport personal si victime multiple si ambulante din partea Serviciului de Ambulanta Bucuresti – Ilfov, un spital mobil si un punct de comanda mobil, a adaugat Raed Arafat.

„in urma deflagratiei au fost ranite 80 de persoane, iar alte 20 si-au pierdut viata. Pompierii au actionat pentru salvarea persoanelor de sub daramaturile provocate de explozie, asigurarea asistentei medicale de urgenta si acordarea primului ajutor calificat care au fost asigurate de echipajele paramedicale si medicale de la SMURD, pe langa echipajele de la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov. La fata locului a fost amplasat un punct medical avansat, unde medicii de la SMURD Floreasca au lucrat si au evaluat starea victimelor pana la evacuarea lor”, a mai aratat seful DSU.

A doua actiune din noaptea de marti spre miercuri, in scenariul „Seism 2016” din Bucuresti, a fost o explozie in zona Unirii, in apropierea Hanului lui Manuc, in jurul orei doua dimineata.

„A fost afectat un bloc de locuinte din cartierul Unirii, situat in centrul Capitalei. Prima interventie pentru salvarea persoanelor a fost asigurata de catre fortele ISU Brasov, aflate in baza de operatii dispusa pe Bulevardul Expozitiei, ulterior fiind trimise in sprijin echipaje de pompieri din Bucuresti si echipaje de la unitatea speciala de intreventii pentru situatii de urgenta a Inspectoratului General si bineinteles si aici impreuna cu echiaje de la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov”, a mai spus Arafat.

La locul interventiei au actionat 33 de pompieri cu doua autospeciale de stingere, doua echipaje de descarcerare, doua ambulante SMURD, un spital mobil si un punct de comanda mobil, alaturi de politisti si jandarmi, a precizat seful DSU.

Potrivit scenariului, in urma deflagratiei au rezultat 40 raniti, 15 decedati si 150 de sinistrati.

in zona afectata a fost amplasat un punct medical avansat, unde medicii au evaluat starea victimelor, au efectuat triajul acestora si le-au transportat la spital. Pentru persoanele evacuate au fost asigurate conditii de cazare temporara la scoala 80 din Capitala, a aratat Arafat.

Exercitiul a continuat si la Iasi. Conform scenariului, in jurul orei 03.00, s-a produs o explozie la un bloc de locuinte, din zona hotel Moldova – hotel Ramada Iasi, in urma careia au rezultat 140 persoane ranite, 25 persoane decedate si alte 150 sinistrate.

„Pentru gestionarea situatiei, din baza de operatii Iasi au fost alocate forte si mijloace specializate de interventie de la ISU Iasi, Bihor si Botosani, astfel: cinci autospeciale de stingere, dou[ autospeciale de comanda si prima interventie, doua descarcerari, sapte ambulante SMURD, patru autospeciale de transport personal si victime multiple, precum si trei puncte medicale avansate”, a explicat Raed Arafat.

in sprijinul celor 90 de pompieri, au actionat sapte echipaje ale Serviciului de Ambulanta Judetean Iasi si 11 cadre medicale de la UPU SMURD Iasi, care au asigurat asistenta medicala a victimelor si transportul acestora catre unitatea de primiri urgente.

Actiunile de interventie au presupus lichidarea incendiului generat de explozie, salvarea persoanelor din cladirile afectate si evacuarea acestora in zona de siguranta. Conducerea actiunilor din teren s-a realizat de catre inspectorul sef al ISU Iasi, a mai spus Arafat.

Potrivit bilantului la 24 de ore de la declansarea exercitiului “Seism 2016”, in Bucuresti au fost inregistrate 1.537 de persoane decedate, 4.150 de raniti si 2.750 de sinistrati, in timp ce in Iasi au fost 900 de morti, 2.456 de raniti si 800 de sinistrati, conform scenariului.

La nivel national, participa la exercitiu 6.170 de pompieri cu 679 mijloace tehnice. Inspectoratul General al Aviatiei Civile asigura patru elicoptere de mare capacitate si sapte tip SMURD. Jandarmeria Romana  participa cu 1.000 de jandarmi, pre-alertati si alertati. Politia Romana  participa cu 700 de politisti rutieri care asigura fluidizarea traficului rutier. Echipajele Politiei Capitalei si ale IPJ Iasi continua identificarea persoanelor decedate. Serviciile de ambulanta si echipajele SMURD au mobilizat 35 de ambulante de tip C si 328 de tip B, intervenind 89 de medici si 378 de asistenti si paramedici, mai arata reprezentantii MAI.

MApN a pre-alertat toate unitatile militare din zona Capitalei, unitatile de geniu, precum si capabilitati de evacuare medicala – noua elicoptere si un avion Spartan. De asemenea, au fost solicitate si mobilizate urmatoarele resurse terestre: in Bucuresti – 498 militari si 73 mijloace de transport auto (camioane si basculante) si in Iasi – 136 militari si 26  mijloace de transport auto (camioane, basculante, tractoare cu remorca).

Alti peste 100 de reprezentanti ai institutiilor din sistemul national de management al situatiilor de urgenta au participat, fie in cadrul Centrului de la Ciolpani, fie la centrele operative activate la nivelul ministerelor cu functii de sprijin, conform HG 557 din 2016.

Referitor la timpii de reactie, in cursul serii, au ajuns in bazele de operatii si cele mai indepartate structuri de urgenta, respectiv la ora 21.57 ISU Satu Mare a ajuns la baza de operatii din satul Rosu de langa Bucuresti, iar ISU Bihor a ajuns la ora 22.30 la baza operationala din Iasi.

Pe tot timpul noptii au intervenit in teren si au ramas angrenate in exercitiu in Capitala echipajele dislocate din judetele Mures, Galati, Brasov, Constanta, Giurgiu, Calarasi si Satu Mare, iar in Iasi pe langa structurile locale de interventie in situatii de urgenta au actionat echipele ISU Botosani si ISU Bihor.

Ultimele stiri

Stiri