joi, martie 23, 2023

Satul model din Romania care se gospodareste singur! In sat nu exista nicio carciuma

Un sat din Alba cu 150 de suflete a ajuns un exemplu despre modul in care o mica comunitate se gospodareste singura. Satenii au format o asociatie cu ajutorul careia organizeaza evenimentele de suflet ale localitatii, ii ajuta pe semenii care au nevoie si chiar realizeaza mici investitii necesare pentru bunul mers al comunitatii.

Satul Limba este parte componenta a comunei Ciugud, devenita celebra in tara pentru rata foarte ridicata de absorbtie a fondurilor europene. Satul este urbanizat, cu drumuri asfaltate si trotuare pavate si nu exista o gospodarie care sa nu aiba apa curenta, gaz sau canalizare.
Majoritatea “limbenilor” munceste in Alba Iulia, orasul fiind situat la distanta de cativa kilometri, insa fiecare are o gospodarie pe care o lucreaza dupa serviciu. Nu mai au animale de tractiune si sustin ca satul lor este unul dintre cele mai dezvoltate din judetul Alba.

Comuna Ciugud, de care apartine Limba, este singura din Alba unde populatia a crescut in ultimii 15 ani.

in Limba, oamenii te saluta si intra in vorba, fie ca te cunosc, fie ca nu. Satenii discuta intre ei toate problemele, iar cand iau o hotarare, se tin de ea. Au constituit asociatia „Limbenii” prin intermediul careia organizeaza toate evenimentele din comunitate si ofera sprijin celor care au nevoie.

Totul a inceput in 2007, cand turla bisericii trebuia reparata, iar oamenilor le-a venit ideea sa se adune si sa puna toti umarul. De atunci, in fiecare luna, 130 de familii din cele 150 doneaza cate 5 lei pentru comunitate, iar banii sunt investiti cu folos.

„si cu ajutorul acestor bani strazile sunt mai frumoase, satul mai frumos, iar oamenii sunt mai uniti. Fiecare dintre noi are un sentiment foarte placut ca a ajutat cu ceva comunitatea in care traiesc”, afirma Augustin Muntean, membru in asociatie.

Infrastructura a fost realizata cu ajutorul banilor europeni obtinuti de primarie, dar exista multe alte lucruri de care se ingrijesc prin intermediul asociatiei. Astfel, s-a ajuns ca din sumele adunate sa fie platite medicamente pentru batranii singuri si neajutorati. De asemenea, copiii satului au fost trimisi in tabere, chiar si la Marea Neagra. in urma cu cativa ani, la o sedinta a asociatiei au refuzat oferta unui patron care dorea sa deschida o crasma in sat. Satenii au spus ca au de lucru acasa si nu au timp de stat prin baruri, arata Adevarul.

Limba este, astfel, poate singurul, daca nu printre putinele sate din Romania cu un asemenea nivel de dezvoltare care nu are un bar unde oamenii sa poata consuma bauturi alcoolice. Exista, in schimb, un magazin alimentar de unde satenii isi pot cumpara toate cele de care au nevoie.

Proiecte comune duse la bun sfarsit

“Desi sunt o mana de oameni, locuitorii satului Limba au gasit, de fiecare data, puterea sa se uneasca in fata unui proiect comun si sa-l duca la bun sfarsit. Asa s-a intamplat cu realizarea Monumentului Eroilor, au facut zile-munca pentru construirea Caminului Cultural, au sapat santuri pentru introducerea apei in sat, au adunat bani si au lucrat impreuna la ridicarea Casei Parohiale, au platit si au sapat santuri pentru introducerea gazului in sat, au pus mana de la mana si au angajat pictor pentru pictarea bisericii, au muncit impreuna pentru construirea treptelor spre biserica”, astfel este prezentata mica comunitate pe pagina de internet a asociatiei.

Ultimele stiri

Stiri