luni, mai 29, 2023

Satul din Romania unde pamantul este mai scump ca in Olanda! Vezi cat costa un hectar!

In localitatea Matca din judetul Galati, hectarul de teren agricol a ajuns sa coste si peste 30.000 de euro. Circa 3.000 dintre cele 8.000 de hectare ale localitatii sunt cultivate cu legume, din care 800 de hectare sunt acoperite cu solarii. O sesime dintre solariile Romaniei sunt la Matca, iar productia anuala de legume depaseste 200 de milioane de kilograme.

Desi poate parea ciudat, o sesime dintre solariile din Romania se gasesc la Matca. Cifrele indica faptul ca la nivel national sunt aproape 5.000 de hectare de solarii, dintre care 800 de hectare se gasesc in Matca. Mai nou, tot mai mult comune din zona (aflata in imediata apropiere a orasului Tecuci) au prins gustul afacerii cu legume in spatii protejate, asa ca solariile din Matca, Corod, Cudalbi, Draganesti si Comesti acopera circa 1.000 de hectare, deci cam o cincime din suprafata cultivata „sub folie” in Romania. De altfel, din cate spune primarul comunei, Nelu Costea, legumicultura este principala ocupatie a locuitorilor asezarii, care numara peste 12.000 de suflete. „Toata lumea de la noi are solarii, fie ca vorbim despre fermieri sau despre profesori ori salariati ai primariei. Doar copiii si batranii neputinciosi nu muncesc in solarii”, spune primarul Costea, el insusi un priceput fermier.

Pamantul este teribil de scump la Matca. in vecinatatea asezarii, unde sunt concentrate 99% dintre solariile din comuna, hectarul depaseste 30.000 de euro. Este cel mai scump teren agricol din Romania si printre cele mai scumpe din Europa. Bunaoara, in Olanda sau in Franta hectarul de arabil este intre 12.000 si 18.000 de euro, adica de doua-trei ori mai ieftin decat la Matca, scrie Adevarul.

Ultimele stiri

Stiri