marți, februarie 7, 2023

Rusia, despre sistemul american de aparare antiracheta din Romania: Reprezinta o amenintare directa pentru noi!

Amplasarea sistemului american antiracheta in Romania reprezinta o incalcare a Acordului Fortelor Nucleare Intermediare si o amenintare la adresa securitatii Rusiei, a declarat miercuri seful departamentului pentru America de Nord din Ministerul rus de Externe, Georgi Borisenko.

„Statele Unite au acuzat Rusia de aproximativ patru ani, dar nu au aratat nicio dovada reala ca incalcam ceva, doar cateva imagini din Google Earth, care ar fi reprezentat cateva presupuse sisteme de lansare aflate la sol. Dar totul este foarte neclar, inclusiv de ce aceste sisteme ar trebui sa actioneze la o distanta care incalca Acordul Fortelor Nucleare Intermediare.

Americanii insisi au desfasurat lansatoare la baza de aparare antiracheta din Romania, iar la anul vor desfasura si in Polonia lansatoare… a caror plasare la sol este interzisa de Acord. Ele pot fi instalate doar pe nave. Consideram ceea ce se intampla drept o incalcare a Acordului Fortelor Nucleare Intermediare si o amenintare directa pentru noi”, a spus Borisenko.

Acordul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) a fost semnat in 1987 de catre presedintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, si presedintele american Ronald Reagan. Intelegerea interzice dezvoltarea, desfasurarea si testarea rachetelor balistice sau de croaziera lansate de la sol, pe o distanta cuprinsa intre 300 si 3.400 de mile. Moscova si Washingtonul s-au acuzat in mod repetat de incalcarea acordului.

Sistemul american de aparare antiracheta a fost amplasat in localitatea Deveselu si se afla sub comanda NATO. Proiectul a fost inceput in 2013 si a devenit operational in 2016.

Recent, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca baza de la Deveselu este extrem de importanta pentru intreaga Alianta, iar un sistem similar de aparare antiracheta va fi desfasurat si in Polonia, urmand sa devina functional in 2019.

Ultimele stiri

Stiri