luni, mai 29, 2023

Romanii scapa de taxa de timbru de mediu si taxa Radio-TV! Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe, adoptata de Parlament in unanimitate!

Camera Deputatilor a adoptat, marti, in unanimitate, in calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale, printre care si cea Radio-TV, reintrodusa de plen la cererea lui Liviu Dragnea, dupa ce Comisia pentru buget a decis scoaterea ei din proiect, motiv pentru care PNL ameninta ca va depune o sesizare la CCR.

Legea a trecut cu 225 de voturi, fiind unanimitate. Pentru proiect au votat inclusiv liberalii, care au anuntat ca legea, „in ansamblu”, este buna, dar critica eliminarea unor taxe, precum cea a taxei Radio-TV, si a celei pentru pasapoartele temporare, care ar incuraja eliberarea lor si ar putea crea probleme pentru regimul vizelor in state precum SUA si Japonia.

In proiectul care a trecut de Parlament, a fost eliminata si taxa Radio-TV. Cererea de reintroducere a prevederii privind eliminarea ei a fost facuta de liderul PSD Liviu Dragnea in timpul dezbaterilor din plen de marti.

Prin vot, deputatii au votat practic renuntarea la articolul privind eliminarea taxei radio-TV. Propunerea nu a intrunit numarul necesar de voturi, astfel incat s-a votat din nou forma initiala a legii, asa cum a venit de la Senat, in care este prevazuta eliminarea taxei radio-TV, arata news.ro.

Reactia lui Ciolos

Sper sa inteleaga toata lumea in Romania ca e usor sa tai taxe si poate sa fie chiar impresionant, din punct de vedere electoral, dar trebuie sa te gandesti si ce pui in loc. Nu neaparat ce taxe pui in loc, dar taxa de timbru de mediu care a fost eliminata astazi… si noi, Guvernul, am sustinut eliminarea acestei taxe si inlocuirea cu un alt sistem de taxe, nu pentru ca vrem noi sa fim mai rai cu romanii si vrem sa-i punem sa plateasca taxe, ci pentru ca aceasta taxa de timbru de mediu, in primul rand suntem de acord, trebuie sa fie una mai adaptata realitatii de fapt, dar avem nevoie de un astfel de sistem de colectare de fonduri pentru a putea alimenta Fondul de Mediu pentru a putea finanta programul RABLA, pentru a putea finanta programul Casa Verde”, a declarat Dacian Ciolos

Deputatul PNL Andreea Paul a acuzat ca „nu exista artist mai mare decat PSD in a-i pacali pe romani”, incercand sa il critice pe Liviu Dragnea pentru aceasta schimbare a legii, insa presedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, i-a taiat microfonul.

In discursul sau anterior solicitarii, Liviu Dragnea a criticat faptul ca sunt probleme in managementul institutiilor publice de presa, iar taxa radio-TV trebuie eliminata, in pregatirea unor schimbari mai ample in SRTv si SRR, precum introducerea concursurilor pentru posturile de conducere.

Deputatii din Comisia de buget-finante au dat, luni, raport favorabil proiectului de lege privind eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, propus de PSD, dar articolul care prevede eliminarea taxei radio-tv a fost scos din proiect. Eliminarea a fost facuta prin votul tuturor grupurilor parlamentare, inclusiv PSD.

Liviu Dragnea a spus, marti, ca, in pofida intelegerii de luni, taxa radio-TV trebuie, totusi, eliminata.

Legea va merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis. Liberalii au anuntat ca vor uza de toate caile legale pentru a o bloca din cauza eliminarii taxei Radio-TV, inclusiv prin atacarea la Curtea Constitutionala. Potrivit deputatului PNL Andreea Paul, eliminarea taxei duce la aservirea politica a institutiilor publice de presa.

Ultimele stiri

Stiri