Romanii sarbatoresc Ziua Nationala Constantin Brancusi!

752

Ziua Brancusi se sarbatoreste, in fiecare an, la 19 februarie, amintind de data nasterii marelui sculptor roman, respectiv 19 februarie 1876.

La data de 2 februarie 2015, scriitorul Laurian Stanchescu, presedintele Fundatiei Ideea Contemporana, a solicitat oamenilor politici sa declare „Ziua Nationala Constantin Brancusi”, pe data de 19 februarie. „Va cer in numele memoriei lui Constantin Brancusi sa declarati ziua de 19 februarie „Ziua Nationala Constantin Brancusi.”

Propunerea legislativa privind instituirea acestei zile a fost initiata de mai multi parlamentari PSD, PC, UNPR, PNL, PP-DD si independenti. In expunerea de motive, initiatorii sustineau ca declararea datei de 19 februarie drept „Ziua Constantin Brancusi” — sarbatoare nationala legala lucratoare ar reprezenta „o reparatie morala fata de refuzul si umilirea sculptorului de catre statul roman atunci cand a vrut sa doneze toata opera sa poporului nostru”. „Constantin Brancusi ne-a dus in universalitatea lumii facand din natiunea romana o mitologie. Drept urmare, este datoria noastra pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care il aduce lumea contemporana lui Brancusi sa declaram ziua lui de nastere sarbatoare nationala. (…) Aceasta initiativa onoreaza spiritul nostru si in acelasi timp arata dragostea si recunostinta noastra fata de valoarea lui Brancusi”.

Propunerea legislativa a fost respinsa de Plenul Senatului, in calitate de prima Camera sesizata, la data de 16 iunie 2015, dupa ce, la 9 iunie, Comisia pentru cultura motivase ca „a institui prin lege o noua sarbatoare nationala, in conditiile in care exista deja o Zi a Culturii Nationale in cadrul careia pot fi omagiate toate personalitatile culturii romane, ar putea duce lucrurile in derizoriu”.

Proiectul legislativ a fost, insa, adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, la data de 4 noiembrie 2015, iar presedintele Klaus Iohannis a promulgat, la 27 noiembrie 2015, legea prin care data de 19 februarie este declarata Ziua Brancusi ca sarbatoare nationala. Potrivit legii, autoritatile administratiei publice centrale si locale pot organiza sau sprijini logistic si material manifestari cultural-artistice dedicate acestei zile.

Constantin Brancusi, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX, s-a nascut la 19 februarie/2 martie 1876, la Hobita, judetul Gorj. A urmat scoala de Arte si Meserii din Craiova, intre anii 1894-1898, perioada in care a fost si cantaret la Biserica Madona Dudu. in vacanta de vara a anului 1897, a calatorit la Viena, unde a lucrat in sectia de finisare artistica a unei fabrici de mobila. La intoarcerea in Craiova, a modelat bustul lui Gheorghe Chitu, fondatorul scolii, pe care l-a expus, la 18 octombrie 1898, la Expozitia regionala de la Craiova. S-a mutat apoi la Bucuresti, unde a absolvit scoala de Belle-Arte, in 1902. in timpul studentiei, a realizat lucrarile ”Bustul lui Vitellius”, ”Capul lui Laocoon”, ”Studiu”, apoi, prin mijlocirea doctorului Dimitrie Gerota, realizeaza ”Ecorseu”, un studiu pentru reprezentarea corpului omenesc, si bustul medicului Carol Davila, care avea sa fie asezat in curtea Spitalului Militar Central din Bucuresti, in 1912, reprezentand singurul monument public al lui Brancusi din Bucuresti, potrivit site-ului centrulbrancusi.ro. in 1904, a plecat pe jos spre Paris, cu popasuri la Budapesta si Viena. S-a stabilit o vreme la Munchen. in 1905, a luat concursul de admitere la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts din Paris, lucrand in atelierul lui Antonin Mercié. A facut parte din „Cercle des etudiants roumains”, alaturi de George Enescu, Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Henri Coanda, C. Levaditi, Duiliu Marcu, Ion Pillat, stefan Popescu, Theodorescu-Sion, Camil Ressu si altii. in luna ianuarie a anului 1907, a fost angajat de Rodin ca practician, dar nu ramane aici mult timp, convins fiind ca ”La umbra marilor copaci nu creste nimic” (”Rien ne pousse a l’ombre des grands arbres”). Paraseste atelierul acestuia si inchiriaza un spatiu pe strada Montparnasse, unde isi amenajeaza atelierul si realizeaza prima lucrare, intitulata „Sarutul”. Urmeaza „Rugaciunea”, ”Copil dormind”, ”Somnul”, ”Bustul pictorului Nicolae Darascu”, „Pasarea Maiastra”, „Muza adormita”, „Domnisoara Pogany”, „Fantana lui Narcis”, „Primul tipat” si „Doi pinguini”.

Anul 1915 a marcat o premiera in cariera lui Brancusi, primele lucrari in lemn: „Cariatide”, „Fiul risipitor”. in 1916, a realizat prima „Coloana a Sarutului”, folosita apoi ca motiv sculptural pe stalpii „Portii Sarutului”, aceasta din urma fiind definitivata in 1940 si amplasata in parcul central din Targu Jiu. in 1919, a aparut, la Paris, volumul „La Roumanie en Images”, cuprinzand cinci reproduceri dupa lucrarile sale. Brancusi incepe sa-si expuna lucrarile in cele mai celebre galerii de arta din Franta, Anglia, Elvetia, Olanda si America, fiind elogiat in numeroase publicatii din intreaga lume. in 1931, a fost decorat, la propunerea lui Nicolae Iorga, cu ordinul „Meritul cultural pentru arta plastica”. Pana in 1940, activitatea creatoare a lui Brancusi s-a desfasurat in toata maretia ei, din aceasta perioada datand operele din ciclul ”Pasarea in vazduh”, ciclul ”Ovoidului”, precum si sculpturile in lemn. La 11 februarie 1935, Constantin Brancusi a acceptat propunerea Ligii nationale a femeilor din judetul Gorj, prezidata de Aretia G. Tatarascu, de a inalta, la Targu Jiu, o „Coloana” in cinstea eroilor cazuti in razboiul mondial. Astfel, in 1938, finalizeaza ansamblul artistic din Targu Jiu, alcatuit din „Masa Tacerii”, „Scaunele”, „Poarta Sarutului” si „Coloana Infinitului”, inchinat eroilor romani care, la 14 octombrie 1916, au cazut in batalia de la Jiu impotriva nemtilor.

In opera sa, Brancusi a exprimat viziunea taranului roman asupra lumii inconjuratoare, renuntand la elementele secundare prezente pana atunci in sculpturi, in favoarea evidentierii esentei lucrurilor. Sursa principala de inspiratie a artistului o reprezinta arta populara romaneasca, el reusind sa imbine simplitatea acesteia cu rafinamentul avangardei pariziene. Personalitate marcanta in miscarea artistica moderna, Constantin Brancusi a acordat o importanta deosebita luminii si spatiului, acestea devenind trasaturi caracteristice ale lucrarilor sale.

Constantin Brancusi a murit la 16 martie 1957, fiind inmormantat in cimitirul Montparnasse din Paris. in Romania, in epoca socialista, Brancusi a fost contestat, fiind considerat „un reprezentant al burgheziei decadente”. Sculptorul roman a dorit sa lase mostenire Romaniei toate lucrarile sale nevandute si uneltele, dar autoritatile acelor vremuri au refuzat. Abia in 1964, Brancusi a fost ”redescoperit” in tara natala, iar ansamblul monumental de la Targu-Jiu a putut fi restaurat, dupa ce fusese abandonat si aproape daramat. La aniversarea a 125 de ani de la nasterea sa, anul 2001 a fost declarat, prin hotarare a Guvernului Romaniei, Anul Brancusi, sarbatorit si in cadrul UNESCO.