Romania lui Ceausescu, sub lupa CIA! Cum era vazuta Romania in urma cu 35 de ani de agentii americani!

865

Agentii CIA analizau in urma cu 35 de ani situatia Romaniei prin prisma performantelor lui Ceausescu. Radiografia facuta de CIA este atat de exacta, incat este de actualitate chiar si in aceasta perioada.

„Regimul nonconformist al presedintelui comunist Nicolae Ceausescu este subminat de stagnarea economica si nelinistea care creste. Incapacitatea lui Ceausescu de a intorce trendul negativ ii va eroda puterea de-a lungul timpului, desi dominatia lui lunga de pana acum nu pare sa fie amenintata in prezent”, noteaza CIA, in documentul propus spre declasificare inca din 2008, dar desecretizat abia in decembrie 2016.

Totodata, politicile interne ale lui Ceausescu, unele dintre cele mai dogmatice din Europa de Est, reprezinta sursa celor mai multor necazuri pe care acesta le are. Politicile legate de dezvoltarea industriala rapida – in detrimentul agriculturii si al consumatorilor – dar si controlul strict asupra oricaror decizii legislative au influentat sever economia din ultimii ani, in conditiile in care energia, materiile prime, forta de munca calificata si comertul cu exteriorul s-au micsorat, noteaza Libertatea.

„Conditiile de viata s-au deteriorat si ele in ultimele 18 luni, astfel ca, nelinistea creste dramatic, desi ii lipseste organizarea nationala. Ceausescu nu da nici un semn de a modifica strategia de baza pe care a urmata de aproape doua decenii, asta poate pentru ca o deviere substantiala de la acest plan i-ar putea submina credibilitatea printre subordonati si i-ar putea pune in pericol autoritatea. Ceauşescu a ales sa rezolve problema nelinistilor la nivel national dar a lasat nerezolvate problemele economice. Conditiile de viata vor continua sa se deterioreze, in acest caz, iar asta va duce la o majorare a nemulţumirilor la nivel national”, se mai arata in raport.

Se prevedea deja detronarea lui Ceausescu

Raportul CIA face referire la influentele externe din Polonia care nu ar putea sa altereze in vreun fel puterea lui Ceausescu punand accent pe faptul ca factorii sociali si economici vor fi cei care-i vor aduce sfarsitul „neinfricatului lider”.

„Incapacitatea lui Ceausescu de a tempera nelinistile va duce la rupere in Partidul Comunist care va conduce la inlocuirea lui de catre membrii partidului, fapt care se va intrepta spre o perioada de instabilitate in conducerea tarii dar si la o vulnerabilitate in fata presiunii sovietice. Moscova nu va rata ocazia sa exploateze aceasta vulnerabilitate si de a o transforma intr-o subordonata a ei”, se mai arata in raportul CIA.

Cum stateam pe anumite sectoare economice

Energie. Productia interna de energie, in special cea de petrol nu poate satisface necesarul industrial al tarii, care este in crestere. Productia de petrol a atins apogeul in 1976 cand avea o cota zilnica de 294.000 barili, iar pana in 1980 a ajuns la 230.000 de barili. Caderea productiei s-a oprit, dar probabil numai temporar, pentru ca rezervele tarii se risipesc rapid. Un inalt demnitar al Romaniei recunostea senin, in urma cu cativa ani, ca rezervele tarii se vor termina in 10 ani. Productia de petrol ar putea creste din nou daca Romania va gasi rezerve substantiale in Marea Neagra.

Forta de munca. Recenta migratia a fortei de munca din agricultura catre industrie a intensificat problemele in campul muncii si pe cele sociale. in anii 70, forta de munca din agricultura s-a diminuat cu 1,7 milioane de oameni, adica aproape 17% din totalul fortei de munca. Cei care au ramas in agricultura imbatranesc, au o educatie precara si sunt in marea lor majoritate femei, multe fiind muncitoare part time.

Agricultura. Acest domeniu a devenit unul cu probleme, avand in vedere ca productiile nu le-au depasit pe cele din 1976. De fapt, cea mai mare productie a fost in 1979, iar apoi a scazut cu 6 procente in urmatorii doi ani. Romania care era considerata Granarul Europei a devenit un importator net de mancare din Vest. Performantele agricole slabe sunt in parte vremii neprielnice, dar si din cauza neglijentei de care au dat dovada autoritatile de la Bucuresti, de dragul industrializarii. Mecanizarea nu a compensat mai deloc pierderea de forta de munca din industrie, iar Romania ramane pe ultimele locuri la fertilizarea campurilor in Europa de Est. Pierderile masive de grane care au loc an de an sunt cauzate de irigarea slaba, recoltare, transport si depozitare.

Birocratia rigida. Performantele economice sunt afectate sever de centralizarea rigida a unei birocrati staliniste, mai noteaza agentii CIA.