luni, mai 29, 2023

Romania este locul doi in Europa la cazurile de depresie! Iata ce poti sa faci pentru a ajuta pe cineva sa treaca peste depresie!

 

Depresia este una dintre problemele stimagtizate social si carora ar trebui sa li se acorde o atentie din ce in ce mai mare, atat prolemei in sine cat si oamenilor care sufera de aceasta.  Romania este numarul doi in Europa in ceea ce priveste numarul de depresii si la noi in tara apar 300.000 de noi cazuri de depresie in fiecare an.

Tristetea, starile de iritabilitate, oboseala, crizele de plans, sentimentul de inutilitate si lipsa de incredere in sine sunt sentimentele pe care le incearca o persoana deprimata. Poate fi chiar un prieten de-al tau, o ruda sau un membru al familiei. Iata ce poti face ca sa-l scoti din aceasta stare!

Asculta-l

Daca un apropiat incepe sa ti se confeseze, ai grija sa-l asculti cu atentie si sa nu-i banalizezi suferinta. Evita, de asemenea, fraze precum „nu este nicio tragedie, o sa treaca”. Se va simti neinteles si va avea tendinta sa se izoleze si sa creada ca nimeni nu-l poate ajuta.

Acest lucru inseamna ca trebuie sa dai dovada de rabdare si sa asculti pana la capat tot ceea ce-ti spune persoana respectiva. Lasa persoana sa-si verse toate ofurile si da-i sfaturi, chiar daca da impresia ca nu te asculta.

Incurajeaza-l sa ceara ajutor specializat

O persoana aflata in depresie poate fi ajutata foarte bine de catre un specialist. De aceea, este bine sa-i sugerezi sa mearga la un psiholog. Nu este usor, caci pot aparea reticente din partea persoanei aflate in suferinta. De aceea, ofera-te sa o insotesti la prima sedinta.

Nu-l judeca

Atunci cand o cineva este deprimat, este foarte important sa nu judeci deciziile pe care le ia si nici sa-l faci vinovat de ceea ce i se intampla.

Nu vei face decat sa-i acutizezi suferinta. Si nu apela la fraze precum „sunt alte sute de persoane care o duc mai rau decat tine” caci poate intelege ca-i minimalizezi suferinta si ca nu consideri ca are dreptate.

Ramai pozitiv

Pentru o persoana care trece printr-o perioada mai proasta, viitorul este sumbru. Asta inseamna ca rolul tau este sa-i cresti moralul si sa-l ajuti sa vada partea plina a paharului.

Adu-i aminte de momentele placute din viata lui, de reusitele pe care le-a avut. Vei vedea ca incet ii vei readuce zambetul si pofta de viata.

Sursa: clicksanatate.ro 

Ultimele stiri

Stiri