Acasă Stiri Stiri Romania Romania castiga un proces important impotriva Enel! Compania energetica trebuie sa vireze statului peste 400 de milioane de euro!

Romania castiga un proces important impotriva Enel! Compania energetica trebuie sa vireze statului peste 400 de milioane de euro!

0
Romania castiga un proces important impotriva Enel! Compania energetica trebuie sa vireze statului peste 400 de milioane de euro!

Compania energetica Enel, care detine in Romania trei dintre opt distributii regionale de energie electrica, trebuie sa plateasca statului 401 milioane de euro, potrivit unei decizii a Curtii de Arbitraj de la Paris, scrie Economica.net.

Enel trebuie sa plateasca statului 401 milioane de euro in urma unei decizii a Curtii Internationale de Arbitraj de la Paris, potrivit unor surse apropiate situatiei. Enel si statul roman, reprezentat de SAPE (Societatea de Administrare a Participatiilor din Energie)  s-au judecat pe marginea unei prevederi din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai importanta distributie de energie electrica, vanduta companiei italiene in 2007. Statul a solicitat companiei italiene 500 de milioane de euro, pe motiv ca aceasta nu si-a onorat obligatiile contractuale din contractul de privatizare, prin care ar fi trebuit sa cumpere de la stat, suplimentar, un pachet de 13,57% din actiunile companiei.

Initial, Enel ar fi dorit sa stinga conflictul inainte de a se ajunge la arbitraj international, si a oferit statului 250 de milioane de euro. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Razvan Nicolescu, nu a fost insa de acord, si a initiat in 2014 demersurile impotriva companiei italiene. Statul a cerut 520 de milioane de euro, in instanta.

Contractul de privatizare a celei mai importante distributii de energie din Romania a fost perfectat in 2007 iar un an mai tarziu italienii au intrat in posesia companiei. Enel a platit, pentru 50% din capital, si pentru majorarea de capital de pana la 64% 820 de milioane de euro.

Citeste mai mult Aici