luni, februarie 6, 2023

Romania a primit ultimele 3 avioane F-16 din Portugalia! Achizitia trezeste ingrijorare la Moscova! Vezi de ce se teme Rusia de ele!

Cele trei aeronave F-16 Fighting Falcon vor fi preluate de catre Fortele Aeriene Romane de la baza portugheza Monte Real.

Secretarul de stat pentru politica de aparare si planificare, Mircea Dusa, si seful Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul-locotenent Laurian Anastasof, vor participa miercuri, in Baza Aeriana din Monte Real, Portugalia, la ceremonia de predare-primire a inca trei aeronave, modernizate la standardul F-16 MLU 5.2R.

Prin preluarea celor trei aeronave, Fortele Aeriene Romane finalizeaza Faza I de introducere in serviciu a avioanelor multirol F-16 Fighting Falcon, anunta MApN. Ceremonia oficiala de receptie a celor trei aeronave va avea loc in Romania, in Baza 86 Aeriana ”Locotenent aviator Gheorghe Mociornita”, din Fetesti, in cursul saptamanii viitoare.

Avioanele F-16 achizitionate de Fortele Aeriene Romane trezesc ingrijorare la Moscova, deoarece sunt printre modelele de aeronave care pot transporta noua generatie de bombe nucleare americane, B61-12. Rusia considerac a aceasta ar putea fi cea mai periculoasa arma atomica dezvoltata de Statele Unite, din cauza preciziei, dar si a volumului redus de praf radioactiv produs de explozie. in plus, puterea sa poate fi reglata de la 0.3 pana la 50 de kilotone de TNT, ceea ce ii confera atat capabilitati strategice, cat si tactice. De asemenea, B61-12 poate lovi tinte la cativa metri sub pamant, ceea ce ar face inutile multe adaposturi nucleare.

Expertii rusi se tem ca B61-12 va intra in dotarea fortelor NATO din Europa, pentru a fi folosita la lovituri tactice in cazul unui razboi cu Rusia. Primele informatii neoficiale indicau insa ca astfel de bombe vor fi desfasurate doar in Belgia, Germania, Italia, Olanda si Turcia incepand din 2020.

Achizitia a fost facuta in conformitate cu prevederile Legii nr. 240/2013. Contractul, in valoare de circa 628 milioane euro cu TVA, incheiat intre Guvernul Romaniei (prin Compania Nationala Romtehnica S.A.) si cel al Republicii Portugheze a intrat in vigoare la data de 30 septembrie 2013. Primele sase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse in acordul romano-portughez au intrat in dotarea Fortelor Aeriene Romane in data de 29 septembrie 2016, iar urmatoarele trei pe 16 decembrie 2016.

Sursa: news.ro

Ultimele stiri

Stiri