joi, iunie 8, 2023

Romania a lansat „Ghidul de Reintoarcere” pentru romanii din afara tarii!

Romanii din afara tarii au la dispozitie acum un „Ghid de Reintoarcere”, realizat si publicat de Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni din Ministerul Afacerilor Externe.

Documentul a fost elaborat in urma intrebarilor venite de la romanii din strainatate care intentioneaza sa revina in tara si contine informatii de baza si contacte utile, care pot face reintegrarea in Romania mai usoara.

Conform estimarilor Ministerului de Externe, intre 3,5 si 4 milioane de romani s-au stabilit in strainatate. Dintre acestia, mai bine de 2,8 milioane traiesc intr-o alta tara membra a UE.

Potrivit Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, declarativ, o mare parte dintre romanii din diaspora ar dori sa revina intr-o buna zi acasa, insa doar intr 3 si 5% dintre romani plecati au intentia ferma de a se intoarce.

Ca sa faca mai usoara intoarcerea acasa, ghidul realizat de Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni ofera detalii despre procedurile privind reinnoirea actelor de identitate si calatorie, inmatricularea autoturismelor, repatrierea bunurilor, informatii despre drepturile sociale si asigurarile medicale, dar si date despre echivalarea si continuarea studiilor.

ghid_de_reintoarcere_romanii_din_diaspora_72476100

Documentul cuprinde nume si adrese de institutii care se ocupa de diverse proceduri, dar si cereri care pot fi descarcate chiar din continutul ghidului, de pe site-ul Departamentului Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni din cadrul MAE.

Departamentul atrage atentia ca populatia Romaniei a scazut sub pragul de 20 de milioane de locuitori, in principal din cauza emigratiei, scrie romania-actualitati.

Mai mult, prin plecarea tinerilor, scaderea numerica este insotita si de imbatranirea accelerata a populatiei.

In schimb, conform studiilor sociologice, media de varsta in comunitatile romanesti din Europa este de 33 – 35 de ani.

Ultimele stiri

Stiri