joi, iunie 8, 2023

Regele vinului, George Ivanescu, retinut de DNA intr-un dosar de evaziune fiscala de 600 de milioane de lei!

Curtea de Apel Bucuresti a admis marti cererea DNA de arestare preventiva a cinci dintre inculpatii retinuti in dosarul Murfatlar, in care se fac cercetari cu privire la o evaziune fiscala de aproximativ 600 de milioane de lei.

Astfel, au fost arestati preventiv Catalin Bucura, Gheorghe Zlotea, Gheorghe Cosmin Popescu, Catalin Florian Vasilescu si Sorin Vasile Savoiu.

Alti cinci inculpati din acest dosar asteapta decizia judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti.

George Ivanescu, actionar la mai multe companii viticole, a fost retinut luni de procurorii DNA. Alaturi de acesta au fost retinuti Catalin Bucura, Gheorghe Zlotea si Constantin Circiumaru, toti asociati la societati comerciale de producere si comercializare a bauturilor alcoolice; Gheorghe Cosmin Popescu, administratorul special al uneia dintre societatile comerciale implicate; Catalin Florian Vasilescu, administrator a doua societati comerciale; Sorin Vasile Savoiu, director general al unei societati cu activitate de cultivare a strugurilor, in prezent lichidata.

Totodata, au fost retinuti functionarii publici Cristian George Lascu, la data faptelor director al Directiei de politici si legislatie in domeniile vamal si nefiscal din cadrul Ministerului Finantelor Publice; Irina Tanase, la data faptelor sef al Directiei de Autorizari din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), si Ioan Toma, la data faptelor director general al Directiei generale juridice din cadrul ANAF.

DNA sustine ca, in perioada 2010 — 2014, patru societati cu activitate de producere si comercializare a bauturilor alcoolice, detinute sau controlate de Ivanescu, Bucura, Zlotea si de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168 de lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale.

Conform anchetatorilor, cauzele producerii acestui prejudiciu sunt: autorizarea, cu incalcarea dispozitiilor legale, a trei antrepozite fiscale de productie alcool si bauturi alcoolice detinute de societati; sustragerea de la plata taxei pe valoarea adaugata, a accizelor si a altor obligatii fiscale prin inregistrarea unor operatiuni fictive, care au marit taxa deductibila; ingaduinta functionarilor publici care nu au indeplinit actele la care erau obligati si nu au dispus masurile prevazute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor, desi societatile au inregistrat luna de luna obligatii fiscale restante, iar cuantumul acestora a crescut constant.

Astfel, in cazul a trei antrepozite fiscale de productie, Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul MFP a incalcat legea in procedura de autorizare, prin adoptarea unor solutii de admitere a cererilor in alte conditii decât cele legale.

Totodata, trei dintre societatile comerciale vizate de ancheta au inregistrat in contabilitate facturi emise de pretinsi furnizori in scopul de a majora artificial taxa pe valoarea adaugata deductibila, astfel incât, printr-o eventuala compensare ori rambursare, aceasta suma sa poata acoperi celelalte obligatii fiscale pe care societatile le inregistreaza din activitatea de productie a bauturilor alcoolice.

Spre exemplu, procurorii noteaza ca, in perioada septembrie 2012 — iunie 2014, una dintre societatile cu activitate de producere si comercializare bauturi alcoolice a inregistrat de la furnizorii sai facturi de avans in valoare de 1.858.666.060 lei (aproximativ 400 de milioane de euro), plus TVA de 388.959.854 lei (aproximativ 86 milioane de euro).

Ultimele stiri

Stiri