sâmbătă, aprilie 1, 2023

Raport ingrijorator! Dupa Siria, Romania este tara cu cei mai multi emigranti in Europa!

Romania a fost statul cu a doua cea mai rapida crestere a numarului de emigranti, dupa Siria, in ultimi 15 ani, arata un raport ONU. in timp ce in Siria este razboi de 5 ani, soldat cu sute de mii de morti, Romania este tara cu cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana.

Potrivit aceluiasi studiu, suntem pe locul 17 in topul 20 mondial al natiunilor cu cei mai multi emigranti, cu 3,4 milioane de oameni plecati. Statisticile ONU sunt cu mult mai mici decat in realitate, avand in vedere ca numai in Italia si Spania sunt in fiecare peste un milion de romani. in realitate sunt plecati poate dublu, scrie ziarulromanesc.de.

Pe plan european, inaintea Romaniei la numarul de cetateni plecati se situeaza Marea Britanie, Polonia si Germania, dar numerele in sine se pot dovedi inselatoare pentru ca daca ne raportam la populatie, ponderile schimba datele. Concret, 4,4 milioane de polonezi au plecat din tara, dar asta inseamna 11%, pe cand in cazul romanilor vorbim de 17% din total. Adica un roman din cinci.

In ultimii 25 de ani, Romania a pierdut 16 oameni pe ora, adica 3 avioane pline sau mai bine de 7 autocare in fiecare zi.

Efectul cel mai grav nu este cel demografic, ci acela al disparitiei competentelor.

«Unul din zece romani care au plecat legal in Marea Britanie a pornit o afacere proprie, asadar plateste taxe si creeaza locuri de munca si valoare adaugata. Traim intr-o lume in razboi, nu din acela cu arme si soldati si tunuri si avioane, ci din acelea pentru resurse, pentru banii investitorilor si, nu in ultimul rand, pentru competente. Romania nu exceleaza la niciun astfel de capitol, nici la gestionarea resurselor, nici la atragerea investitorilor si cu atat mai putin la atragerea sau pastrarea sau crearea de competente. Iar despre sprijinirea antreprenorilor, sa spunem ca exista intentii, dar stam prost la finalizare.»

Poate fi explicata emigratia masiva a romanilor numai prin conditiile economice si politice generale? in ciuda unei imbunatatiri progresive a nivelului de trai, rata emigratiei continua sa creasca cu 7,3% pe an, scrie Deutsche Welle, care citeaza un studiu aplicat cetatenilor romani cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani realizat tocmai de Repatriot.

In rezumat, 54,73% dintre tineri vor sa emigreze, au, cu alte cuvinte, o intentie bine definita de a parasi tara, in timp ce alte 20% se gandesc la plecare, dar intr-un chip imprecis. Iar dintre cei care au exprimat intentia plecarii, 45,28% sunt foarte hotarati.

Ultimele stiri

Stiri