marți, mai 30, 2023

Raed Arafat: S-a dat alerta nationala, e cod rosu de interventie! Cel mai mare exercitiu de simulare a unui cutremur in Bucuresti si Iasi

O vasta operatiune de simulare  a unui seism de peste 7 pe scara Richter a inceput marti dimineata la ora 8.04 la Bucuresti si Iasi, au anuntat autoritatile intr-o conferinta de presa la Ministerul Afacerilor Interne. Exercitiul are doua obiective importante: este testat conceptul de interventie dupa incendiul de la Colectiv si timpii de raspuns in cazul unei situatii de urgenta. Mii de oameni sunt implicati in aceasta operatiune, spun autoritatile.

Ministrul de Interne, Dragos Tudorache, a explicat marti intr-o conferinta de presa, ca vor fi implicate toate autoritatile responsabile in astfel de situatii: IGSU, spitalele, ambulanta, etc., transmite Hotnews.

Ora si momentul declansarii au fost stiute doar de trei persoane, presedintele Klaus Iohannis, primul ministru si cu mine, pentru a ne asigura ca vom avea o reactie din partea sistemului, a structurilor care sunt implicate in astfel de situatii cat mai autentica. Obiectivul acestui exercitiu este in primul rand de a testa conceptul de interventie pe care l-am definit dupa tragedia de la Colectiv. Ceea ce s-a intamplat dupa Colectiv a fost sa rescriem practic procedurile, conceptul pentru interventii in situatii de urgenta. Acest exercitiu incearca sa valideze conceptul, sa vedem daca procedurile pe care le-am gandit duc la un procedeu de interventie unitar. in al doilea rand, verificam timpii de reactie si capacitatea de mobilizare a structurilor din toata tara. Am hotarat sa declansam exercitiul in timpul zilei si nu noaptea pentru ca vrem sa vedem in cat timp va ajunge coloana de masini de interventie ISU dintr-un judet de la marginea tarii la Bucuresti. Noaptea, conditiile de trafic erau mult mai reduse. Astazi si maine vrem sa impingem capacitatea de mobilizare a fortelor noastre la maxim pentru a vedea cat de capabili suntem sa raspundem la astfel de situatii. in acest exercitiu vor fi implicati toti actorii, toate structurile, toate autoritatile responsabile in astfel de situatii: IGSU, spitalele, ambulanta, IGAV, toate. La nivel de comunicare, vrem sa replicam modul in care am comunica intr-o astfel de situatie. Gestiunea exercitiului se muta la facilitatea de la Ciolpani, pentru ca in cazul unui cutremur major tot acolo se va muta si structura de comanda a ministerului. Facilitatea de acolo e structurata sa reziste la un cutremur de peste 8 grade”, a declarat ministerul Afacerilor Interne, Dragos Tudorache, citat de Mediafax.

„Azi si maine vrem sa incercam sa impingem capacitatea de mobilizare a fortelor noastre la maxim pentru a vedea cat timp de ne ia sa intervenim”, a explicat Tudorache.

Se intervine cu forte din toata tara, iar concluziile exercitiului urmeaza sa fie comunicate dupa finalizarea actiunii, a mai spus ministrul.

Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat a spus ca la 8.04 a fost alertat IGSU si toate Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, in toate unitatile de politie si jandarmerie a fost ridicat nivelul de alerta la rosu. Asta insemana ca tot personalul va fi adus fizic de acasa, a explicat Arafat.

Armata a fost anuntata pentru a fi pregatita. Aviatia este foarte importanta ca sa vina in sprijin. MapN ne va spune cu ce poate interveni. Au fost mobilizate echipe care evalueaza pagubele, a mai spus Arafat.

Comitetul municipal pentru situatii de urgenta se va intruni in jurul orei 9.00, iar Comitetul National pentru situatii de urgenta se reuneste la ora 11.00, a mai precizat Arafa.

Ultimele stiri

Stiri