Putini oameni din Romania stiu aceste lucruri foarte importante despre colesterol!

691

 

Despre colesterol s-au scris numeroase articole, dar forate putine dintre ele au dezvaluit aceste lucruri esentiale legate de substanta produsa de organismul uman. Citeste in continuare pentru a afla aceste lucruri importante despre colesterol, lucruri pe care foarte putini oameni le cunosc.

Milioane de oameni din intreaga lume au probleme cu colesterolul. Desi multa lume asociaza nivelul crescut de colesterol cu consumul de alimente grase, aceasta substanta este produsa de corpul uman. Ficatul produce 75 la suta din colesterolul care circula prin sangele nostru. Doar 25% din colesterolul din sange vine din alimente.

Iata cateva elemente pe care probabil nu le stiai despre colesterol, potrivit specialistilor webmd.com.

1. Nu simti daca ai colesterolul mare

Multa lume nici macar nu isi da seama daca are sau nu colesterolul crescut. Acest lucru se poate descoperi numai prin analizele regulate. Colesterolul crescut afecteaza intregul corp. Cel mai cunoscut efect al colesterolului este ateroscleroza, care ingusteaza vasele de sange, iar acest lucru duce la aparitia bolilor cardiovasculare. Daca este descoperit la timp, colesterolul crescut poate fi adus la un nivel optim cu ajutorul medicilor.

2. De la 20 de ani trebuie sa-ti testezi colesterolul

Imediat ce ai depasit varsta de 20 de ani trebuie sa-ti testezi regulat colesterolul. Daca esti mai aproape de vasta de 20 de ani, iti poti testa colesterolul o data la 5 ani, insa cu cat de indepartezi mai mult de aceasta varsta, cu atat mai des trebuie sa-ti faci aceste analize. Acestea iti vor releva nivelul colesterolului bun, colesterolului rau si al trigliceridelor.

3. NU mai ai interzis la oua, creveti sau homari

Pana nu demult, persoanele care se confruntau cu un nivel crescut al colesterolului aveau interzis la alimente bogate in colesterol precum ouale, crevetii su homarii. Insa cercetari recente au relevat faptul ca aceste alimente influenteaza in mica masura nivelul colesterolului. Limita zilnica de colesterol ingerat la oamenii sanatosi este de 300 mg (200 mg la cei care sunt bolnavi), iar un ou contine 186 mg colesterol. Alimentele care fac ca nivelul colesterolului sa „explodeze” sunt grasimile saturate si grasimile trans.

4. Colesterolul se mosteneste genetic

Colesterolul vine din doua surse – din corp si din alimente – si ambele surse pot contribui la cresterea nivelului colesterolului. Unii oameni mostenesc genele care duc la producerea colesterolului in exces. Iar daca se combina o dieta necorespunzatoare cu genele „vinovate”, atunci n-ar fi nicio surpriza daca nivelul colesterolului este la cote inalte.

5. Femeile sunt protejate

Hormonii de estrogen ajuta femeile sa aiba un nivel crescut al colesterolului bun, ceea ce anihileaza efectele negative ale colesterolului rau. Vestea proasta este ca acest lucru este valabil pana la menopauza. Dupa aceea, productia de estrogen incepe sa scada si astfel creste riscul de a avea probleme cu colesterolul marit.

6. La copii, colesterolul trebuie tinut sub 170

Colesterolul are aceleasi efecte negative si asupra copiilor. De aceea, ideal ar fi ca nivelul colesterolului copiilor intre 2 si 19 ani sa fie sub 170.

Sursa: sfatulparintilor.ro