Unele dintre cele mai proeminente simptome de depresie sunt tristețea patologică, lipsa speranței, sentimente de devalorizare, lipsa dorinței sexuale și lipsa de scop în viață.
Alte semne de depresie frecvent întâlnite sunt tulburări de somn, stare de anxietate, stare de iritabilitate ca și încetinirea gândirii, a reacțiilor și mișcărilor ceea ce face ca această stare să fie diferită de starea normală de tristețe. Tristețea nu solicită tratament pe când un depresia solicită ajutor profesional.
Această tulburare psihică este una din cauzele majore de sinucidere de unde se înțelege că depresia poate fi o stare ce pune în pericol viața.
Trei din zece persoane trec în timpul vieții printr-o stare de depresie severă care ar trebui tratată de un doctor sau psiholog.
Starea de fericire a omului este strâns legată de hormonul cerebral numit endorfina, un adevărat drog natural. Mai mult, plăcerea este potenţată de acumulările energetice ale organismului, care sunt o consecinţă a creşterii endorfinei în organism. Persoanele care fac fapte bune au un risc mult mai redus de a face depresie sau de a avea răbufniri nervoase, declară cercetătorii Universității Oxford din Marea Britanie.
Faptele bune contribuie la eliminarea endorfinei, hormonul fericirii, în sânge, ceea ce contribuie la instalarea bunei dispoziții. În acest context, cercetătorii britanici susțin că educația și bunul simț au devenit o raritate în momentul de față. Oamenii de ştiinţă au efectuat un studiu, iar la experiment au luat parte o sută de persoane. Voluntarii au fost împărțiți în două grupe, fiind monitorizaţi. Unii voluntari au desfăşurat în timpul acestui experiment activități de voluntariat, iar alţii au dus un stil de viață obişnuit. La finalul experimentului, cercetătorii au remarcat faptul că persoanele, care au fost implicate în activități de voluntariat, erau mai puțin expuse stresului, comparativ cu cele din al doilea grup. Persoanele care au fost implicate în activități de voluntariat emanau multă fericire şi bucurie. Voluntarii care nu au făcut acțiuni de voluntariat manifestau în mod frecvent comportamente agresive. De asemenea, la această categorie de persoane s-a remarcat un grad ridicat de dezvoltare a depresiei. Este remarcabil faptul că alimentația are şi ea efecte benefice asupra stării de bine.
Biologii de la Universitatea din Leiden, din Olanda, recomandă să consumăm mai multe ouă. Acest produs conține aminoacidul triptofan. Triptofanul este aminoacidul responsabil de starea de bine. Această substanță se transformă în serotonină atunci când ajunge în organism şi ne face mult mai generoşi, mai buni şi mai fericiţi. Triptofanul se regăsește nu doar în ouă, ci și în carnea de pasăre, fasole, linte, năut, mazăre, soia, ovăz, pește, cașcaval, tofu și nuci.
Sursa: Rador.ro