Proiectul de lege care a provocat fiori pe retelele de socializare! Condamnatii cu pedepse de pana la 5 ani ar putea fi gratiati!

676

Ministerul Justitiei a elaborat doua acte normative privind gratierea si modificarea Codului Penal pentru punerea in concordanta cu hotararile CCR. Proiectul de ordonanta care a fost elaborat si care ar urma sa intre in vigoare la 18 februarie vizeaza doar faptele comise pana la data de 18 ianuarie 2017.

Proiectul Ordonantei de urgenta privind gratierea unor pedepse a fost publicat pentru dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei.

Acesta prevede ca se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani inclusiv precum și pedepsele cu amenda aplicate de instanta de judecata. De asemenea, gratierea se aplica indiferent de modalitatea de executare a pedepsei inchisorii dispusa de instanta.

Se injumatatesc pedepsele cu inchisoare aplicate persoanelor care au implinit varsta de 60 ani, femeilor insarcinate (gravide) sau persoanelor care au intretinere minori cu varsta de pana la 5 ani. Totodata, se injumatatesc sau, dupa caz, se reduc cu restul de pedeapsa neexecutat pedepsele cu inchisoare aplicate persoanelor care, conform expertizei medico-legale emisa de institutiile abilitate sunt diagnosticate cu boli incurabile in faze terminale.

Gratierea nu se aplica persoanelor care savarsesc infractiuni cu violenta, impotriva sigurantei nationale, infractiuni de coruptie, impotriva persoanei, etc., in stare de recidiva.

Nu beneficiaza de gratiere cei care au savarsit infractiuni contra sigurantei statului, de omor, violuri sau acte de agresiune sexuala, acte sexuale cu minori, incest, cei care au falsificat bani. Sunt EXCLUSE de la gratiere si infractiunile de coruptie precum luare sau dare de mita, traficul de influenta sau cumpararea de influenta.

Persoanele gratiate care in decurs de trei ani savarșesc cu intentie o infractiune, vor executa, pe langa pedeapsa stabilita pentru acea infractiune si pedeapsa sau restul de pedeapsa ramas neexecutat ca urmare a aplicarii prezentei legi.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, gratierea are ca efect doar asupra executarii totale sau partiale a unei pedepse aplicate de instantele judecatoresti, existand si posibilitatea ca, in eventualitatea savarsirii unor altor fapte penale, gratierea sa poata fi revocata.

„Necesitatea promovarii ordonantei de urgenta este determinata, pe de o parte, de iminenta aplicarii unor sanctiuni de catre CEDO, iar, pe de alta parte, de conditiile deosebit de grele și degradante in care sunt obligate sa traiasca persoanele condamnate la pedeapsa inchisorii”, se mai arata in nota de fundamentare.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, explicase anterior in linii mari ce contin cele doua proiecte de acte normative privind gratierea si modificarea Codului Penal.

„Ministerul Justitiei a elaborat doua acte normative, care sunt in dezbatere publica. Acestea au fost finalizate ieri (marti, n.r.) au fost trimise spre consultare la CSM, inalta Curte si Parchetul General. Cele doua acte vizeaza gratierea, nu amnistia, gratiere care nu vizeaza fapte de coruptie, fapte grave si care vizeaza recuperarea prejudiciului. Al doilea act normativ vizeaza punerea in concordanta a Codului Penal cu hotarari ale CCR, care a stabilit ca anumite fapte sa fie mai bine precizate in Codurile Penale. Cand vom avea avizele de sustinere sau nesustinere, cu modificari sau nu, vom relua discutia si vom intra cu ele in guvern. Ce apare in spatiu public legat de modificarea Codului Penal sunt niste proiecte pe care si le-a asumat Parlament. Singurul lucru asumat de Ministerul Justitiei este punerea in concordanta a deciziilor CCR cu legislatia in vigoare”, a explicat Florin Iordache.

Premierul Sorin Grindeanu a subliniat ca ordonanta de modificare a Codului Penal nu va dezincrimina abuzul in serviciu si conflictul de interese si ca nu vor fi gratiate persoane condamnate, printre altele, pentru fapte de violenta, coruptie sau crima organizata.

Explicatiile lui Iordache si Grindeanu au venit dupa sedinta de Guvern prezidata de presedintele Klaus Iohannis si in care existau informatii potrivit carora ar fi urmat sa fie adoptata ordonanta de urgenta privind gratierea. Aceasta nu a fost, insa, inclusa pe ordinea de zi, Grindeanu si Iordache explicandu-i presedintelui intr-o intalnire ce a precedat sedinta de Guvern ca proiectul va intra in Guvern doar dupa ce va primi avizele consultative din partea institutiilor abilitate.

S-a angajat ca aceste chestiuni sa nu fie bagate peste noapte in nicio sedinta, ci imediat ce documentele vor fi semnate, sa fie puse in transparenta, adica sa fie date spre consulatare tuturor institutiilor prevazute de lege, CSM, organiatii ale profeionistilor, ale judecatorilor si bineinteles opiniei publice. Este obligatoriu sa respectam aceste chestiuni si, subliniez, inainte sa ajung eu dl. ministru analizase cu maxima responsabilitate aceste chestiuni si astfel in 20 de minute am ajuns la consens, pentru ca toti dorim sa avem un stat de drept si sa respectam normele si romanii”, a punctat Klaus Iohannis.