Judecatorul ar putea dispune masuri alternative de executare a pedepsei privative de libertate, constand in inlocuirea masurii executarii pedepsei principale cu inchisoarea in regim de detentie cu masura executarii acesteia la domiciliu, in libertate sau in regim special penitenciar, prevede o propunere legislativa depusa la Senat. Potrivit actului normativ initiat de presedintele Comisiei juridice a Senatului, Catalin Boboc, alaturi de alti parlamentari PNL, o masura alternativa este cea de executare a pedepsei privative de libertate la domiciliu, „cu supraveghere prin bratara electronica”.
„Masura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de pana la 2 ani inchisoare cu executarea acesteia in regim de detentie. Masura nu se aplica pentru condamnarile privative de libertate aplicate pentru savarsirea de catre condamnat a unei infractiuni cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei, infractiuni de serviciu, pentru infractiuni de coruptie sau cele conexe infractiunilor de coruptie, cat si persoanelor aflate in stare de recidiva”, stipuleaza propunerea legislativa. O alta masura alternativa ce poate fi dispusa de judecator este cea de executare fractionata a pedepsei privative de libertate in zilele de sambata si duminica intr-un centru special infiintat. Masura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de pana la 3 ani inchisoare cu executarea acesteia in regim de detentie.
„Masura alternativa de executare in echivalent a unei pedepse privative de libertate consta in executarea pedepsei prin prestarea de zile de munca in folosul comunitatii si echivalarea acestora zilelor de executat in regim de detentie. Echivalarea se realizeaza prin raportul de 2 zile de munca in folosul comunitatii la o zi de detentie. Munca se presteaza la unitatea sau unitatile desemnate de judecator in regim de 8 ore/zi, indiferent de intervalul orar. Masura se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de pana la 3 ani inchisoare cu executarea acesteia in regim de detentie”, se precizeaza in actul normativ. Potrivit propunerii legislative, judecatorul poate dispune ca masura alternativa si executarea pedepsei privative de libertate in regim mixt, adica executarea pedepsei prin prestarea de zile de munca in folosul comunitatii in echivalent, precum si prin executarea in regim deschis de detentie numai in centrul special infiintat pentru executarea masurilor alternative.
In documentul citat se mai precizeaza faptul ca Ministerul Justitiei va trebui sa asigure crearea unor spatii noi, a centrelor de detentie pentru executarea masurilor alternative, achizitionarea de bratari electronice in scop de supraveghere a executarii pedepselor la domiciliu, dar si angajarea de personal in sistemul de probatiune. „Norma de angajare este de un inspector de probatiune pentru cel mult 60 de persoane care executa o masura alternativa la masura executarii in detentie a pedepsei cu inchisoarea”, se precizeaza in actul normativ. Initiatorii estimeaza ca implementarea prevederilor acestei legi va impune redimensionarea sistemului de probatiune. Finantarea acestui proces de redimensionare, dar si finantarea celorlalte masuri propuse prin actul normativ vor fi asigurate de la bugetul de stat si bugetele locale.
„Pentru aplicarea reglementarii este necesar ca statul roman sa procedeze la redimensionarea sistemului de probatiune astfel incat acesta sa ajunga la 5.000 de inspectori de probatiune si la implicarea comunitatilor locale in asigurarea conditiilor pentru executarea masurilor alternative”, se arata in expunerea de motive a propunerii de lege. In acelasi document, initiatorii sustin si faptul ca, in Romania, sistemul de pedepse aplicat pentru savarsirea unei infractiuni pune accentul mai degraba pe partea punitiva si mai putin pe cea de reeducare si reintegrare in societate a condamnatului. „Din aceasta cauza situatia din sistemul penitenciar romanesc este considerata inacceptabila de CEDO, iar Romania risca adoptarea unei decizii pilot de condamnare pentru rele tratamente aplicate persoanelor care executa o pedeapsa privativa de libertate. (…) Pentru a evita aplicarea sanctiunilor CEDO, consideram ca este de datoria legiuitorului sa adopte norme care sa ofere judecatorului posibilitatea de a inlocui o pedeapsa in regim privativ de libertate cu masuri alternative credibile care realizeaza mai bine scopul reeducarii, ai reinsertiei sociale, dar si al prevenirii recidivei”, se mai arata in expunerea de motive.
Senatul a fost sesizat, in calitate de prima Camera, cu privire la propunerea de lege privind masurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, conform Agerpres.