marți, februarie 7, 2023

Profilul romanilor realizat de primii americani veniti pe pamant romanesc: Popor exotic obsedat de cultul imparatului Traian!

Washington Carroll Tevis (1829 – 1900) a fost militar si jurnalist de razboi, corespondent al ziarului The New York Times. in timpul Razboiului de Independenta din 1877, Tevis a calatorit in Romania, stabilindu-se in Bucuresti. tarile romane erau ignorate pe nedrept de marile puteri occidentale, scria jurnalistul intr-un articol amplu din 1877, publicat in The New Tork Times, in care ii descria pe romani ca fiind „un popor ciudat”.

„Tenacitatea cu care ei si-au pastrat individualitatea nationala este unul dintre cele mai ciudate fenomene din istorie. Hunii, gotii si avarii au invadat acest teritoriu, slavii, bulgarii si turcii i-au oprimat pe acesti pasnici locuitori, dar populatia dacilor latinizati s-a ridicat din propria cenusa, pastrandu-si cultura rafinata pe care a mostenit-o de la stramosi, asa incat isi justifica proverbul ei vechi romanul nu piere”. Ei, asa cum pretind unii, se numesc descendenti exclusivi ai getilor si dacilor latinizati. Sangele colonistilor romani ai lui Traian care predomina printre ei conteaza mai putin in acest secol, totusi cu siguranta acest popor mic a crescut in proportiei enorma si a devenit o nationalitate preponderenta de-a lungul Dunarii de Jos si in Alpii Transilvaniei (Carpati)”, scria Carroll Tevis.

Romanii vorbeau cu placere despre „parintele Traian”, de la care ar fi mostenit cele mai grandioase lucruri, afirma autorul, insa nu doar vestigii ale podurilor, turnurilor si cetatilor. Pe scurt, apoteoza a devenit completa, iar romanii l-au ales pe vechiul imparat roman ca figura reprezentativa a natiunii lor”, informa autorul american. Acesta remarca fetele expresive si placute ale romanilor si chipurile si trupurile gratioase ale femeilor. „Femeile din Valahia si nu apele raurlui care traverseaza Bucurestiul au dat nastere proverbului: O, Dambovita, cine bea din apa ta nu se mai duce de aici”, scria Carroll Tevis, in 1877. Autorul amintea insa ca romanii din acea vreme nu stiau mai nimic despre daci si geti.

Ultimele stiri

Stiri