joi, iunie 8, 2023

Primul roman condamnat pentru terorism a fost eliberat! Atacatorul cu grenada de la liceul bucurestean „Jean Monnet” a iesit din spatele gratiilor!

Magistratii Tribunalul Ilfov au admis solicitarea de liberare conditionata facuta de Dragos Ciupercescu, atacatorul cu grenada de la liceul bucurestean „Jean Monnet“ din 2002, decizia fiind definitiva.

 „Admite contestatia declarata de petentul Ciupercescu Dragos impotriva sentintei penale nr. 2465 din data de 19.10.2016 pronuntate de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti in dosarul nr. 25451/4/2016. Desfiinteaza sentinta atacata si, rejudecand cauza: in temeiul art. 587 alin. 3 Cod procedura penala, admite propunerea de liberare conditionata privind pe condamnatul Ciupercescu Dragos. Dispune liberarea conditionata a condamnatului Ciupercescu Dragos. Fara cale de atac”, potrivit deciziei Tribunalului Ilfov.

In iunie 2010, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul roman la plata a peste 18.000 de euro, cu titlu de despagubiri, lui Dragos Ciupercescu, autorul atentatului de la Liceul „Jean Monnet”, din 2002, din cauza regimului dur de detentie. Dragos Ciupercescu, din Giurgiu, a invocat atunci in fata CEDO incalcarea articolului 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, deoarece a fost incadrat in categoria detinutilor periculosi si a suportat un tratament dur din cauza acestei categorisiri, precum si pentru ca a fost inchis in conditii inumane in Penitenciarul Jilava, scrie Mediafax.

in iunie 2005, Dragos Ciupercescu a dat in judecata Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) pentru despagubiri, insa instanta a respins actiunea, iar reclamantul nu a formulat recurs. El a depus o noua actiune in acest sens, in 2006, insa Tribunalul Bucuresti a decis, in 2007, printr-o hotarare definitiva, respingerea actiunii impotriva ANP.

in 8 martie 2005, Dragos Ciupercescu a fost condamnat la 11 ani de inchisoare de catre Tribunalul Bucuresti, iar doua luni mai tarziu instanta Curtii de Apel i-a majorat pedeapsa la 19 ani de detentie.

in 6 septembrie 2005, instanta suprema a retrimis dosarul lui Ciupercescu la Curtea de Apel Bucuresti, pentru ca acesta sa fie judecat si pentru fapte de terorism. Apoi, in februarie 2006, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat reducerea pedepsei la 15 ani, insa partile au facut recurs, iar dosarul a ajuns din nou la instanta suprema.

Ulterior, inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea de retrimitere a dosarului la Curtea de Apel Bucuresti, pentru rejudecare, intrucat fusese incalcat dreptul la aparare al acuzatului. Dupa o alta condamnare contestata de Ciupercescu, dosarul a ajuns din nou la instanta suprema.

Ultimele stiri

Stiri