Primul roman care a ajuns primar in Spania! Lucreaza fara salariu pentru comunitate!

1548

Aurel Truta este primul primar roman din Spania. Barbatul in varsta de 40 de ani conduce o comunitate mica, de doar 111 persoane, care locuiesc intr-o comuna din nordul tarii. Aurel Truta a plecat din Alba Iulia in urma cu aproape 17 ani pentru a duce o viata mai buna.

Aurel Truta a lucrat in agricultura, in restaurante si in constructii, inainte sa candideze pe lista Partidului Popular spaniol la Primaria din Paramo de Boedo, o comuna cu 111 de locuitori, din provincia Palencia, in zona montana din nordul Spaniei.

Populatia a crescut fata de momentul cand acesta a fost ales primar, in 2015, cu 13 locuitori. Comuna are o suprafata de 28 de kilometri patrati si este amplasata la o altitudine de 864 de metri. Este din Alba Iulia, dar traieste de aproape 17 ani in Spania. Dupa ce a locuit in Benidorm si Alcalá de Henares, unde a infiintat un bar cu numele „Apulum” (denumirea romana a orasului Alba Iulia), Aurel Truta s-a stabilit in provincia Palencia, unde a cumparat o casa in care traieste acum, impreuna cu sotia lui si cu fetita lor. Aici si-a infiintat o firma de constructii cu care a realizat lucrari in toata reginea, scrie Adevarul.

Astfel a devenit cunoscut printre locuitori si a primit propunerea sa candideze, in 2015, din partea Partidului Popular la functia de primar din comuna in care traieste. Paramo de Boedo include trei sate, iar Aurel Truta spune ca i-a placut de la inceput regiunea pentru ca seamana cu Romania. „Am realizat lucrari de constructii in Cantabria si de la inceput mi-a placut nordul Spaniei, pentru clima si oamenii de aici. Nu m-am gandit niciodata ca voi ajunge primar in Paramo de Boedo, dar am primit propunerea de a conduce lista PP-ului cu putin timp inainte de prezentarea candidaturilor pentru alegerile locale”, spune Aurel Truta.

Primarul nu este remunerat pentru munca in administratie si nici nu mai poate participa cu firma sa la lucrari de constructii finantate din fonduri publice. Cu toate acestea, Aurel Truta a decis sa se ocupe de administrarea comunei si isi aloca o zi sau doua pe saptamana pentru a fi in primarie. „Am primit 53 de voturi din 81 si majoritatea provin de la localnici. M-au votat spaniolii pentru ca in comuna nu locuiesc alti romani. Sunt inregistrati cativa romani, dar in realitate, traiesc in alte localitati. Un roman, coleg de-al meu, ar fi trebuit sa voteze, dar printr-o eroare informatica nu a fost trecut in registrul electoral”, afirma primarul comunei Paramo de Boedo.

Pe vremea cat s-a aflat in Romania, primarul a fost membru al Partidului Ecologist. De cand a fost ales primar, Aurel Truta a demarat lucrari de reabilitare la reteaua cu alimentare cu apa, modernizare a parcurilor pentru copii, precum si la cladirile aflate in proprietatea primariei. „Imaginea romanilor din regiunea Palencia este mai buna acolo unde suntem cunoscuti personal, dar existau si aici prejudecati cu privire la compatriotii nostri. Cu timpul insa, toata lumea a inceput sa ne cunoasca si sa vada realitatea”, mai spune primarul roman din Spania.