Primul film documentar despre Mihai Eminescu! Vezi imaginile deosebite de acum 100 de ani!

56639

Descoperire remarcabila facuta Arhiva Nationala de Filme. Un documentar filmat in urma cu 100 de ani despre viata lui Mihai Eminescu si a celor mai apropiati oameni din existenta poetului, Veronica Micle si Ion Creanga, a fost gasit intamplator.

Filmul este realizat de Octav Minar, pseudonimul literar a lui Octav Popovici (1886 – 1967), unul dintre primii si cei mai importanti cercetatori ai vietii lui Mihai Eminescu. Filmarile au fost facute pe parcursul anului 1914 in principal in judetele Botosani, Neamt si Iasi, dar documentarul contine si imagini filmate in Italia si Egipt.

Filmul dedicat poetului si prietenilor sai a fost intitulat „Eminescu, Veronica, Creanga” si a avut premiera pe 15 ianuarie 1915, cu ocazia implinirii a 65 de ani de nasterea lui Eminescu, in sala Ateneului Roman. Cercetatorul Miron Manega a fost cel care a semnalat existenta acesui documtar.

Retin atentia imagini autentice, filmate la inceputul veacului trecut, ce pot fi considerate adevarate documente istorice, infatisand meleagurile atale ale Poetului, diferite fotografii inedite (inclusiv o controversata poza a Poetului, impreuna cu tatal sau), Casa lui Aron Pumnul din Cernauti (unde a locuit Eminescu), imagini ale Iasului, precum si cateva cladiri pe unde pasii acestuia au poposit (Biblioteca Centrala, “Bolta Rece”, localul “Trei Sarmale” etc), rudele acestuia ( Arhimandritul Ioachim Iurascu), Mormantul lui Eminescu de la Cimitirul Bellu, busturile lui Eminescu de la Dumbraveni, Botosani, din fata Ateneului, fotografiile Veronicai Micle, Teiul lui Eminescu, Gradina Copou, Manastirea Varatec, Mormantul Veronicai Micle, rudele in viata ale lui Creanga, scrie activenews.

Filmul este unul dintre cele mai elocvente documente cinematografice pastrate in intregime si prima incercare de a ilustra, cu mijloacele specifice celei de-a saptea arte creatia eminesciana.