marți, februarie 7, 2023

„Prima Casa” isi reduce treptat plafonul! Care sunt variantele alternative pregatite de banci!

 

Bancile vin cu produse alternative la creditul “Prima Casa”, programul urmand sa-si reduca gradual, in urmatorii ani, plafonul de garantii. Pe piata bancara concurenta este in crestere.

Anul acesta, fondurile pentru garantiile la „Prima Casa” s-au epuizat, iar Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM sustine ca nu vor mai fi suplimentate, la fel cum s-a intamplat in anii anteriori. Insa, bancile au pregatit variante alternative la creditul „Prima Casa”.

„Creditul BCR „Casa Mea „se apropie de „Prima Casa”. Acesta vine cu o dobanda fixa in primii cinci pana la zece ani, in functie de optiunea clientului, pastrandu-se astfel un control asupra bugetului, indiferent de modul in care fluctueaza ROBOR. Dobanda este de 4,1% / an in primii cinci ani, iar ulterior aceasta devine variabila – ROBOR la 6 luni+2,6%. Conditia este ca salariul sa se incaseze intr-un cont deschis la BCR si sa se incheie o asigurare de viata la banca”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Dana Demetrian, vicepresedinte retail si private banking, BCR. Perioada de creditare este de maximum 30 de ani, iar avansul minim este de 15%. Nu se percepe comision de analiza, comision de administrare si nu exista risc valutar deoarece creditul se acorda in lei.

O alta varianta la creditul cu garantie de stat este „Prima nostra casa”, de la CEC Bank. „Clientii pot opta pentru creditele ipotecare din oferta bancii, cu un avans de minimum 15% si o perioada maxima de creditare de 35 de ani. Dobanda este una avantajoasa, fiind compusa din ROBOR 6M + 2,40 p.p. (in cazul in care creditul se achizitioneaza la pachet cu credit prin card), respectiv ROBOR 6M + 2,50 p.p. (fara achizitionarea impreuna cu credit prin card). in situatia unui avans mai mare sau egal cu 30%, nivelul dobanzii practicate este ROBOR 6M + 2,15 p.p. in cazul in care creditul este achizitionat la pachet cu un credit prin card, respectiv ROBOR 6M + 2,25% p.a. fara achizitionarea la pachet cu credit prin card”, potrivit reprezentantilor CEC Bank, scrie Mediafax.

Astfel, clientii pot beneficia de o perioada de gratie flexibila, stabilita in functie de termenul de creditare solicitat. Pentru aceste facilitati de credit, banca percepe un comision de analiza dosar in valoare de 500 lei si un comision de administrare credit de 0,04%, aplicat la soldul lunar al creditului.

„La calculul venitului net pe baza caruia se stabileste capacitatea de plata se pot lua in calcul toate veniturile certe cu caracter de permanenta ale clientului si familiei acestuia. in plus, clientii care solicita credite ipotecare in perioada 1 septembrie-31 decembrie 2017 pot beneficia de serviciul Mobile Banking fara plata abonamentului lunar, pentru primele 12 luni”, se arata in raspunsul CEC Bank.

Si Raiffeisen Bank are o alternativa la „Prima Casa”- creditul imobiliar „Casa Ta”.

Cei care isi incaseaza salariul sau pensia in cont la Raiffeisen Bank beneficiaza de dobanda preferentiala . De asemenea, exista posibilitatea de a plati pretul imobilului in euro, la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), o facilitate oferita de Raiffeisen Bank pentru creditele de achizitie locuinta. Iar preabrobarea creditului este valabila 90 de zile.

„Casa Ta” are o dobanda fixa pe sapte ani, de la 5,25%, daca incasezi salariul pe card Raiffeisen Bank (5,5% oferta standard).

Creditul imobiliar, Casa Ta dobanda fixa pe sapte ani, de la 5,25%, pentru cei ce isi incaseaza salariul pe card Raiffeisen Bank, finantarea fiind acordata pentru achizitie, renovare, construire locuinta sau achizitie teren. Valoarea creditului poate varia intre 5.000 si 300.000 de euro, echivalentul in lei. Dupa primele sase luni de rambursare se poate opta oricand pentru trei luni de pauza la plata ratelor. Se instituie ipoteca de rang 1 asupra imobilului achizitionat sau asupra proprietatii unor terte persoane. Perioada de acordare a imprumutului este intre trei si 30 de ani, iar avansul intre 15% – 45% din valoarea imobilului (avansul de 15%, respectiv 20% , se aplica pentru achizitia imobilelor din localitatile cu un indice pozitiv de evolutie a pietei imobiliare).

O alta varianta este creditul imobiliar pentru proiecte rezidentiale destinat achizitiei unui imobil in proiecte rezidentiale. Valoarea imprumutului poate varia intre 5000 si 300.000 de euro, pe o perioada intre trei si 30 de ani. Avansul este de 15% din valoarea imobilului, iar dobanda este fixa in primii sapte ani (4,75%) sau variabila – ROBOR la trei luni+3%.

Conform strategiei Programului „Prima Casa”, Ministerul Finantelor Publice are in vedere un plafon anual de garantii in cadrul Programului de aproximativ 2,5 miliarde de lei pentru primul an (2017), cate doua miliarde de lei pentru fiecare an pentru anii doi, trei, si patru (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde de lei, astfel incat sa creasca predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate si contractate in cadrul Programului, factorul cel mai important atat in dimensionarea cererii, cat si a ofertei de locuinte, solicitare venita in procesul de consultare cu diferitele entitati implicate/interesate (atat consumatorii de credite cat si finantatorii si dezvoltatorii de locuinte).

Reducerea graduala a plafonului de garantii are in vedere o reducere graduala a interventiei statului prin garantare asumand ca piata creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu cresterea accesibilitatii populatiei la produsele standard ale bancilor.

„Aceste niveluri de plafoane vor sustine un volum de credite contractate pentru achizitia de locuinte de aproximativ 21-22 miliarde de lei pe perioada strategiei. Asumand o proportie echilibrata de consum a plafoanelor de garantii in primul an al strategiei intre creditele contractate pentru locuinte noi sau consolidate si cele vechi urmata de o crestere a proportiei creditelor pentru locuinte noi sau consolidate urmare politicii de tintire a acestora prin acordarea de procente diferite de garantare in urmatorii patru ani ai strategiei (1,25 miliarde din plafoanele anuale alocate in perioada 2018-2020 si un miliard lei in anul 2021 fiind consumate pe credite noi/consolidate) prin Programul Prima Casa s-ar sustine aproximativ 12 miliarde de lei pentru achizitia a aproximativ 200.000 de noi locuinte si/sau locuinte consolidate (o medie de aprox 40.000/an asumand o valoare medie a locuintei de aprox 60.000 euro)”, se arata in strategia Programului „Prima Casa”.

 

Ultimele stiri

Stiri