luni, iunie 5, 2023

Presedintele Societatii de Epidemiologie dezvaluie care este cauza ultimelor cresteri de imbolnaviri cu COVID-19: In iulie ne putem astepta la mai putine cazuri

Presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, Doina Azoicai, a declarat, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca de la inceputul lunii viitoare ne putem astepta la mai putine cazuri de COVID-19 in tara. Medicul spune ca specialistii au prevazut cresterile aparute in urma relaxarii restrictiilor iar numarul mai mare de cazuri se datoreaza nerespectarii masurilor de preventie.

„Cam asa s-a estimat de la inceputul fenomenului in Romania – ca in jur de 1 iulie o sa putem sa ne asteptam la o perioada mai stabila, in limita unor cazuri mai reduse. Pentru ca este si un fenomen biologic de scadere a agresivitatii virulentei, a capacitatii de diseminare a virusului. Care tine de fenomenul biologic. Pentru ca in toate evenimentele acestea epidemiologice, sunt etape de aparitie, de crestere, descrestere si mentinere la un nivel controlabil. Asta este normal, biologic. Inclusiv virusul acesta este un factor biologic.

Noi, in momentul de fata, suntem in etapa de descrestere biologica a fenomenelor. Suntem la un moment in care presupunem, nu este o certitudine, dar prespunem ca si conditiile climatice ne ajuta, cu toate ca nu s-a certificat faptul ca radiatiile ultraviolete si caldura impiedica transmiterea virusului. Dar totusi, este un virus respirator. in timpul verii avem circulatie de virus gripal, dar nu avem cazuri care sa fie ingrijoratoare.

Deja suntem intr-un moment in care o parte din populatie s-a imunizat prin trecerea prin boala, fie sub forma asimptomatica, fie sub forma simptomatica. Asa incat ceea ce ne putem astepta dupa 1 iulie este, chiar daca la 1 iulie se iau alte maruri de relaxare, ne asteptam ca fenomenele legate de raspandirea virusului sa fie mult mai reduse decat la momentul acesta”, a afirmat Doina Azoicai.

Medicul epidemiolog sustine ca renuntarea la regulile de igiena si masurile de preventie duce la o raspandire mai mare a virusului.

„in contextul cresterii numarului de cazuri in ultimele zile, trebuie evaluata extinderea masurilor de relaxare si foarte important este ca populatia sa tina cont de aceasta evolutie, luandu-si toate precautiile prin continuarea purtarii mastii, respectarea distantarii fizice si aplicarea masurilor de igiena. Nu masurile de relaxare duc la cresterea numarului de cazuri, ci aplicarea lor eludand regulile care sunt absolut valabile. Nu putem sa renuntam la aceste reguli.

Acesta este tabloul pe care eu il prevad – va fi o scadere, probabil in aceeasi maniera, in „dinti de fierastrau”, cum a fost mare parte din evolutia fenomenului pana acum in Romania. Aceasta evolutie nu este nimic altceva decat reflectarea modului in care populatia aplica masurile, mai mult decat evolutia sau ciclul natural al virusului”, a explicat profesorul din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi.

Ultimele stiri

Stiri