marți, februarie 7, 2023

Presa britanica dezvaluie modelul de succes al economiei Romaniei!

Britanicii de la The Guardian scriu despre economia Romaniei, care este acum in plina dezvoltare, dupa ce fosta tara comunista a intrat in Uniunea Europeana in 2007.

La un birou elegant situat in centrul Bucurestiului, co-fondatorul Fitbit si directorul executiv al companiei James Park explica de ce gigantul ceasurilor inteligente isi extinde cu rapididate operatiunile in Romania.

”Talentul oamenilor de aici la tehnologie este uimitor. Romania si alte tari din centrul si estul Europei au un mare talent, precum si universitati bune”, spune el pentru The Guardian.

Compania americana, care a cumparat in 2016 brand-ul romanesc de smartwatch-uri Vector pentru suma de 15 milioane de dolari tocmai si-a deschis cel mai mare centru de dezvoltare si cercetare din afara Statelor Unite … in capitala romaneasca.

Si nu este singura mare companie: in ultimii ani, alte nume mari precum Siemens, Ford si Bosch si-au extins operatiunile economice in Romania, sprijinind o economie care oricum era in crestere.

Desi multi vad Romania drept o tara de migranti, care fug peste hotare pentru a gasi de lucru, intre timp, in aceasta tara, economia se tot dezvolta – mai noteaza The Guardian.

Sectorul serviciilor publice este in dezvoltare, impreuna cu exporturile si productiile din fabrici.

Intre timp, consumul intern, de la mobila pana la haine si masini, a inregistrat al 9-lea an de crestere in 2016 si o majorare cu 8 % in prima jumatate a acestui an.

Economia (Romaniei) a crescut cu 5,7 % in al 2-lea trimestru al anului 2017, avand cea mai cea mai rapida crestere din UE, unde media este de 2,4 %. Aceasta s-a intamplat in conditiile in care, in 2016, PIB-ul Romaniei a avut o crestere de 4,8 %, iar in 2015 de 3,9 %.

in aceeasi perioada, economia Marii Britanii a crescut cu ”doar” 1,8 % si 2,2 %.

Conform estimarilor Fondului Monetrar International, economia Romaniei este de asteptat sa creasca cu 5,5 % pe tot anul 2017.

Sectorul IT, in particular, se dezvolta ce mai tare, fiind construit pe o mostenire comunista de excelenta in stiinta, matematica si educatie tehnica, dar bazandu-se si pe capacitatile romanilor de invata limbi straine – fapt care a transformat aceasta tara intr-un ”hub” pentru Internet si Tehnologie.

Potrivit celor care lucreaza in interiorul acestei industrii, sectorul de tehnologie – care cuprinde aproximativ 150.000 de angajati – este de asteptat sa isi dubleze cota din PIB cu pana la 12%, pana in 2025, si datorita vitezelor mari de internet ale provider-ilor din aceasta tara, care este depasita in acest top doar de Singapore, Hong Kong, Coreea de Sud si Islanda.

Pe de alta parte, Ford a anuntat ca intentioneaza sa angajeze circa 1000 de oameni pentru fabrica din Craiova, aflaa la 180 de kilometri de Capitala. Gigantul de automobile a investit peste 1,2 miliarde de euro in productiile sale romanesti din 2008 si pana acum.

Compania Renault, care detine Dacia, un fost gigant romanesc comunist, a ramas cea mai mare companie din tara bazata pe venit, cu o cifra de afaceri de 4,1 miliarde de lire sterline in 2016.

insa salariile din Romania raman mult sub media europeana, motiv pentru care reprezinta o optiune imbietoare pentru marile companii – salariul minim lunar este de 318 euro, doar bulgarii avand mai jos de atat, in Uniunea Europeana.

De altfel, acest lucru a facut ca romanii sa plece din tara si sa nu mai doreasca sa se intoarca, lasand firmele fara angajati.

in 2016, rata somajului a scazut la 5,9 %, comparativ cu media UE de 8,6 %, iar predictiile sunt de 5,4 % in 2017, arata protv.

Ultimele stiri

Stiri