luni, iunie 5, 2023

Premierul Ludovic Orban: „Pensiile nu pot creste cu 40%. Vor creste astfel incat sa putem sa le platim, fara sa tiparim bani”

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminica seara, ca pensiile vor fi majorate astfel incat sa poata fi platite, aratand ca o crestere cu 40% a acestora nu poate fi sustinuta financiar.

„Procentul cu care vor creste pensiile nu poate fi deocamdata anuntat public. Ministrul Finantelor a avansat un procent de 10%. El detine cele mai bune date in momentul de fata. E ca intr-o companie, dar daca scad veniturile nu poti sa maresti salariile. In acest moment, incasarile la bugetul de stat, la bugetul de pensii au scazut semnificativ, in ciuda eforturilor si a stradaniei pe care le-am facut.

Nu mai sunt aceleasi conditii care erau in conditiile in care am fi avut o crestere economica de 4,5 – 5%. Este posibil ca anul acesta sa nu avem crestere economica, dimpotriva sa avem o scadere economica. O crestere economica negativa, cum zic economistii. In conditiile astea, nu poti sa iti bati joc de oameni si sa le promiti lucruri pe care nu le poti realiza. Noi vom creste pensiile. Le vom creste pe baza unei analize foarte serioase. Conform legii responsabilitatii fiscal-bugetare, Ministerul Finantelor pregateste raportul privind starea bugetara si economica. De asemenea, vom realiza propriile prognoze economice pe urmatorii ani si vom consulta toate prognozele economice facute la nivel european, de Banca Mondiala, de toate entitatile care au capacitatea si vom lua decizia de a creste pensiile. Le vom creste astfel incat sa putem sa le platim, fara sa tiparim bani”, a precizat Orban, intr-o emisiune la Romania TV, citat de Agerpres.

Premierul a sustinut ca o crestere cu 40% ar fi fost foarte greu de facut, chiar in conditiile in care Romania ar fi fost intr-o situatie economica favorabila.

„Suntem intr-o criza economica ce a afectat atat veniturile la bugetul de pensii, cat si veniturile bugetului de stat. Se vede limpede ca majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi sustinuta financiar, pentru ca ea genereaza un pericol grav pentru echilibrul bugetar al Romaniei, riscand sa afecteze capacitatea Romaniei de a putea face fata tuturor platilor”, a subliniat Orban.

Prim-ministrul a vorbit si despre dublarea alocatiilor copiilor.

„Vom cauta o solutie. Nu ne putem permite dublarea alocatiilor. Este a doua dublare care este facuta dupa dublarea care a existat in martie, in dezbaterea bugetului, in 2019. Vom da o garantie privind dublarea alocatiilor, dar va trebui sa gandim un calendar de crestere a alocatiilor”, a adaugat Ludovic Orban.

Ultimele stiri

Stiri