duminică, iunie 20, 2021

Povestea ultimelor clipe din viata celui mai mare povestitor roman, Ion Creanga!

S-a nascut la zi mare si a murit intr-o zi la fel de mare. Cel mai de seama povestitor roman al tuturor timpurilor a avut parte de o moarte violenta, imposibil de evitat in acele vremuri de catre medicina primitiva care exista in Principatele Unite ale Moldovei si tarii Romanesti.

Simpla rostire a numelui marelui scriitor trezeste o mica nostalgie in sufletul fiecarui roman, care a rasfoit amintirile copilariei de pe malul Ozanei cea frumos curgatoare sau a zambit la snoavele personajelor din povestile ticluite cu atata har de balaiul Nica ajuns la maturitate.

Viata nu i-a oferit insa multe bucurii dascalului ce a vazut lumina zilei intr-o zi de 1 martie in feericul Humulesti. in ciuda talentului sau nativ, Creanga s-a luptat mai mereu cu saracia. Asta si pentru ca ducea o viata dezordonata si nesigura, celebre fiind episoadele in care scriitorul ramanea fara slujba din cauza repetatelor acte de indisciplina.

Spre finalul existentei sale, starea de sanatate ii era subreda. Epilepsia sa ii crea mari dificultati, iar efortul pe care-l facea pentru a ajunge din mahalaua ticaului in celelalte locuri din dulcele targ al Iesilor il ostenea din cale afara. Avea momente in care lesina din picioare din pricina acestor crize, iar medicii pe care-i vizitase aveau acelasi sfat pentru el: „Renunta la mancare si la alcool. Nu faci decat sa-ti grabesti sfarsitul”, il povatuiau doctorii vremii. Ce-i drept, Creanga avea o infatisare nobisnuita pentru acele timpuri. Un zdrahon de aproape 2 metri si o greutate de peste 100 de kilograme il faceau extrem de impunator pe marele scriitor. In ultima vreme, exagera cu mancarea.

Era un gurmand fara egal, dar de cand pierise badia Mihai parca nu mai avea limite. Manca si bea fara sa se gandeasca la repercusiuni, iar sanatatea se subrezea vizand cu ochii, asa cum remarca si Titu Maiorescu, cel care intr-o scrisoare amintea de problemele grave ale lui Creanga: „Poate ar mai scrie si I. Creanga(institutor la Iasi) ceva, dar este bolnav.(A devenit epileptic: nu prea avem noroc cu oamenii nostri de talent)”.

In ultima zi a anului 1889, Creanga s-a trezit ca de obicei si dupa ce a mancat acasa s-a gandit ca n-ar fi rau sa dea o fuga pana la tutungeria unde se afla fratele sau, Zahei. Avea nevoie de tutun pentru ca urma o noapte lunga, noaptea trecerii dintre ani  si mai ales marea sarbatoare a Sfantului Vasile. intr-o zi friguroasa din cale afara, scriitorul se intalni cu bunul sau prieten si vecin, prof. Draghici. Dupa ce au schimbat cateva vorbe s-au hotarat sa mearga impreuna spre casa, dar nu inainte de a trece pe la brutaria Szzakmary, care era plina ochi de oameni veniti sa se aprovizioneze. Cand a ochit craflele (gogosi) aburinde si pline cu dulceata, Nica nu s-a putut abtine si a infulecat cateva la foc automat, apoi a mai facut unele targuieli dupa care s-a pornit la drum alaturi de companionul sau.

Dar cum se intampla de obicei, Creanga prelungea la nesfarsit drumul catre destinatie, asa ca l-a rugat pe profesor sa mai zaboveasca putin la bacania lui Soituz. Aici se pare ca a baut cateva coniace si a continuat cu o „statie” la Bolta Rece, chit ca tovarasul sau de drum a refuzat sa-l mai insoteasca. Dupa o alta pauza bachica, scriitorul a ajuns intr-un tarziu la tutungerie, unde era si fratele sau, Zahie. Au schimbat cateva vorbe pana cand Ion a dat ochii peste cap si s-a prabusit inert. Cei din jur au crezut ca e o noua criza de epilepsie, dar, din pacate, totul se sfarsise. Viata se terminase pentru povestitorul fara pereche al romanilor.

Sursa: A1.

Ultimele stiri

Stiri