luni, mai 29, 2023

Povestea secreta a lui Vlad Tepes! Cum a fost topita inima lui Dracula de fiica unui tesator sas!

Pare greu de crezut, insa inima de gheata a crudului voievod valah Vlad Tepes a fost “topita” de fiica unui tesator sas din Corona, numele cetatii Brasovului din acele timpuri, cu care s-a iubit vreme de doua decenii.

Katharina Siegel este numele femeii pentru care Dracula facea crize de gelozie si cu care a avut cinci copii.

Se spune ca din momentul in care a vazut-o pe Katharina, Vlad tepes a uitat complet de celelalte aventuri galante, printre care Ursulla din Schassburg/Sighisoara, Erika din Bistrita si Lize din Hermannstadt/Sibiu.

Conform unor relatari ale cronicilor, se pare ca multe din actele pline de cruzime ale voievodului se datorau frustrarilor, geloziei si furiei pe care le resimtea Dracula departe de Katharina.

Atunci cand s-au cunoscut, frumoasa sasoaica avea doar 17 ani, iar tepes 34. in apropierea Craciunului anului 1465, cateva fete foarte tinere se chinuiau sa traga la deal, prin zapada, o sanie mare, plina cu provizii pentru soldatii din Bastionul tesatorilor, aflat in apropierea casei lui Vlad. Fiind impreuna cu ofiterii sai la baza dealului, a sarit sa le ajute. Galanteria voivodului li s-a parut tuturor ciudata, pana au inteles ca acesta nu-si mai lua ochii de la codana blonda cu ochi albastri.

Katharina Siegel – de o frumusete rara

Katharina Siegel era fata starostelui (zunftmeister) breslei tesatorilor, Thomas Siegel, copilarise la Manastirea Franciscanelor din Mahlersdorf, dupa ce un incendiu cumplit ii lasase pe parintii ei saraci lipiti. Sarac, bolnav si ramas fara casa, fostul conducator al breslei tesatorilor locuia impreuna cu familia sa la rudele sotiei, Susanna, nascuta Fronius, in asa-numita Casa Tartler, scrie Observator.tv

Se spune ca tepes ii comanda Katharinei cele mai frumoase rochii, din matasuri si dantele aduse din Venetia si Flandra.

Cronica transilvana din secolul al XVIII-lea arata ca idila Printului Vlad, guvernator militar, si Duce de Fagaras si Amlas, cu frumoasa Katharina a creat revolta in randurile pretendentilor la mana fetei, trei dintre ei provenind din familii instarite ale comunitatii sasesti.

Conform cronicilor, la 2 aprilie 1459, suparat pe taxele mari impuse de sasii din Brasov si intrigile capilor cetatii, Vlad tepes a distrus toate recoltele de grane din tara Barsei. A poruncit sa fie prinsi sute de targoveti si negustori care veneau cu marfa in cetate, pe care i-a dus langa mahalaua orasului, in zona Bartolomeului de astazi si i-a tras in teapa. Dimineata, sangerosul domnitor a luat micul dejun printre muribunzii care agonizau trasi in teapa. Dupa moartea acestora, a poruncit jefuirea si incendierea Bisericii Bartolomeu, precum si arderea satului Codlea.

in timpul carnagiului, la urechile domnitorului a ajuns vestea ca nevestele negustorilor din cetate au atacat casa unde locuia Katharina. Au batut-o si au pus-o la Stalpul Infamiei. Pentru ca i-au taiat cozile, domnitorul a amenintat ca va da foc intregii cetati. Ca s-o scape pe iubita sa, i-a eliberat pe ceilalti negustori sasi ce urmau sa fie ucisi.

Pe o pernuta de catifea

Legenda spune ca tepes ar fi reusit sa recupereze una dintre cositele Katharinei, pe care apoi a pastrat-o pe o pernuta de catifea. Legenda spune ca, intr-o zi, a surprins-o pe sotia sa ca umbla in dulapul in care isi tinea, ca pe un obiect sacru, cosita. S-a suparat foc si a batut-o.

Vlad Tepes voia sa o ia in casatorie pe Katharina, dar rigorile religiei nu ii permiteau, desi avea mai multi copii cu amanta din Brasov. I-a scris, chiar, de doua ori Suveranului Pontif, Papa Pius II, cerandu-i o scrisoare de indulgenTa pentru a i se anula casatoria cu prima sotie, Anastasia Holszanska, nepoata reginei Poloniei. in 1462, cetatea de la sud de Carpati, unde s-a refugiat tepes, este asediata de turci. Boierii l-au tradat, trecand de partea fratelui sau, Radu cel Frumos, care era sprijinit de otomani. Legende locale relateaza ca, in 1462, Anastasia s-a sinucis, aruncandu-se dintr-un turn in raul ce inconjura cetatea.

Vlad tepes era liber sa se casatoreasca, in sfarsit, cu Katharina, cu care avea deja trei copii: Vladislav „Laszlo” (n. 1456), Catherina (n. 1459) si Christian (n. 1461). insa un complot al fostilor sai rivali sfarseste prin intemnitarea lui tepes la Buda, unde Matei Corvin i-a spus atunci ca il elibereaza cu conditia sa o ia in casatorie pe matusa sa, Elisabeta Corvin de Hunyadi. Astfel, tepes a ratat oficializarea relatiei cu Katharina. insa a mai avut cu aceasta inca doi copii – Hanna (n. 1463) si Sigismund (n. 1468).

Katharina i-a ramas aproape lui Dracula chiar si dupa caderea acestuia de pe tron, in 1462, iar tepes s-a ingrijit de toti descendentii sai, asa cum atesta cartile funciare din 1850 ale familiilor Draguly, Laszlo sau Siegel. Asasinarea voievodului, in 1477, a pus capat celei de-a doua domnii si dragostei dintre el si Katharina. Iar frumoasa care l-a cucerit pana la moarte pe Dracula s-ar fi intors la manastire. Legenda spune ca nu a mai vorbit niciodata si ca a murit de inima rea.

Ultimele stiri

Stiri