luni, iunie 5, 2023

Povestea neromantata a doctoritei care a revolutionat oftalmologia! A fost medicul Casei Regale!

Istoria medicinei o consemneaza pe Adela Leonida Paul ca fiind primul specialist roman care a folosit curentul electric in tratamentul cataractei. Datorita priceperii deosebite, a ajuns medic oftalmolog al Casei Regale. S-a nascut intr-o familie de geniali, care-si are originile la Galati, si a murit la numai 38 de ani dintr-o culpa medicala.

Desi nu este foarte cunoscuta publicului larg, doctorita Adela Leonida Paul este una dintre mai luminate minti care au trait vreodata pe pamantul romanesc. intr- vreme plina de discriminari, in care femeile erau considerate inferioare barbatilor, Adela a reusit sa-si construiasca o cariera de exceptie, din pacate intrerupta brutal de o moarte asupra careia au planat numeroase suspiciuni.

Redescoperita si redata publicului larg, povestea Adelei Leonida Paul este o minunata lectie despre curaj, despre devotament si despre implicare. O familie de geniali S-a nascut la Galati, in 7 aprilie 1890, intr-o familie de intelectuali de mare valoare. Tatal ei, Atanase Leonida, era ofiter de cariera si inventator si, dupa cate se consemneaza in monografia familie, „ a avut contributii importante la perfectionarea tehnicii militare a armatei romane, in special in ceea ce priveste artileria si sistemele de transmisiuni”.

Mama, Matilda (fosta Gill) era fiica unui inginer francez si era cunoscuta in inalta societate de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea ca o persoana erudita, cu cunostinte vaste in mai multe domenii. Sotii Atanase si Matilda Leonida au avut 11 copii, toti reusind sa impresioneze in domeniile in care au activat.

Cativa dintre ei se dovedesc geniali: Eliza Leonida Zamfirescu devine prima femeie inginer din Europa (unele surse o dau ca fiind chiar prima inginera din lume), Dimitrie Leonida devine un mare om de stiinta (este fondatorul Muzeului Tehnic din Bucuresti), Gheorghe Leonida este cel care sculptat chipul celebrei statui a lui Iisus, construita pe muntele Corcovado, din Rio de Janeiro (Brazilia), iar Paul Leonida devine un stralucit general al armatei romane, scrie Adevarul.

Adela nu putea fi altfel. Avea sa devina unul dintre cei mai importanti medici oftalmologi pe care i-a avut Romania, cu o contributie remarcabila la dezvoltarea stiintei medicale.

Profeseaza inca din facultate Adela Leoniada facut scoala primara la Galati, a urmat cursurile Liceului de fete „Regina Maria” din Capitala si apoi Facultatea de Medicina din Bucuresti, pe care o termina in 1916, in toiul Primului Razboi Mondial.

Ca o dovada a calitatilor ei, incepand din anul II de facultate este cooptata de clinica oftalmologicaa profesorului Stanculescu (o somitate in domeniu in acele timpuri), unde lucreaza vreme de doi ani.

Paraseste Bucurestiul (aflat sub iminenta ocupatiei austro-ungare) imediat dupa absolvire, fiind repartizata la Spitalul de Ochi din Iasi, care devine spital de razboi, ca mai toate spitalele din Moldova, in perioada 1917-1918. La spitalul iesean are privilegiul de a-l seconda in operatii pe renumitul medic francez Dantrelle, de la care invata practici chirurgicale de avangarda.

De altfel, acum isi cristalizeaza si primele cercetari in domeniul oftalmologiei. Publica – in revistele de specialitate ale vremii, precum „La Presse Medicale”si „Natura” –mai multe articole despre tratamentul chirurgical al cataractei si despre aplicarea curentului electric in medicina. Avea sa fie, de altfel, primul specialist roman care a folosit curentul electric in tratamentul cataractei.

In 1918, cu putin timp inainte de incheierea razboiului, isi ia doctoratul in medicina, la Iasi, cu lucrarea „Complicatiile tifosului exantematic la ochi”,obtinand calificativul „magna cum laude”.

In Moldova avea sa aiba primele contacte cu familia regala a Romaniei. in octombrie 1918, in conacul familiei Hrisoveloni din Ghidigeni, o intalneste pentru prima oara pe Regina Maria, care venise la nunta lui Constantin Zamfirescu (fratele cunoscutului scriitor Duiuliu Zamfirescu), cu Elisa Leonida, sora Adelei si prima femeie inginer din Europa.

O opereaza cu succes pe Regina Maria Dupa terminarea Primului Razboi Mondial, Adela revine la Bucuresti si este numita, la doar 29 de ani, directoare a Orfelinatului de orbi Vatra Luminoasa.

Imediat dupa numire, infiinteaza o tipografie care tiparea in Braille (cu simboluri in relief, astfel incat sa poata fi „citite” cu degetele de catre orbi), in care se vor tipar ani de-a randul manuale pentru clasele primare si de liceu, atit de necesare scolilor speciale pentru nevazatori. Sora sa, Natalia Leonida (o cunoscuta artista a acelor vremuri), avea sa o ajute la transcrierea partiturilor muzicale, dar si a operelor din literatura romana si universala. Totul s-a facut fara plata, lucru care, probabil, ii face sa zambeasca pe mai-marii vremurilor noastre, obisnuiti cu ideea ca o lucrare „cu dedicatie” (mai ales unei rude), trebuie sa aduca si un „comision” consistent.

Dupa numai un an, in 1920, se infiinteaza la Bucuresti Spitalul de ochi „Vatra Luminoasa”, unde Adela va fi primul director. Deja faima i se raspandise, iar Casa Regala a Romaniei o numeste oftalmolog oficial al Curtii si o imputerniceste sa o opereze de cataracta pe Regina Maria.

Operatia are succes, iar laudele nu mai contenesc sa vina, in presa vremii, pe adresa doctoritei Leonida. Moare suspect, la numai 38 de ani.

Adela Leonida se stinge din viata in anul 1928, la numai 38 de ani, in plina ascensiune profesionala. Potrivit presei interbelice, doctorita ar fi murit in urma complicatiilor suferite in urma unei operatii la ficat. Incidentul avea sa produca au adevarat scandal, unii dintre membrii familiei Leonida acuzandu-i de neglijenta pe medicii care au tratat-o.

Savantul roman Gheorghe Gh. Longinescu spunea despre Adela Leonida ca era cel mai de seama medic al generatiei ei. „Era innascuta sa aline suferintele bolnavului, prin toatainfaptuirea ei, si era pregatita, ca putini altii, sa scape tot ce avem mai scum: vederea.

Pentru Adela Leonida Paul a ingriji ochii insemna a lucra ca o artista la o dantela fina”, avea sa scrie reputatul profesor la scurta vreme dupa moartea doctoritei. De-a lungul carierei, Adela Leonida (devenita Adela Paul dupa casatorie) a efectuat peste 8.000 de operatii oftalmice, adica peste 500 de interventii chirurgicale pe an, ceea ce inseamna o adevarata performanta pentru acele vremuri.

Ultimele stiri

Stiri