luni, februarie 6, 2023

Povestea legendarului Ion I. Campineanu, primul guvernator al Bancii Nationale a Romaniei!

Fiul patriotului Ion Campineanu, licentiat in drept la Paris, de mai multe ori ministru in guvernele liberale, Ion I. Campineanu a fost primul guvernator al Bancii Nationale a Romaniei in perioada 1880-1882, pentru a reveni in aceasta functie la inceputul anului 1888.

Guvernatorul Ion. I Campineanu a fost instalat in functie la 15 iulie 1880 in cadrul primei Adunari generale a actionarilor bancii. Au fost desemnati tot atunci directorii (Theodor stefanescu, Theodor Mehedinteanu, Emil Costinescu, Dinu Bilcescu) si cenzorii (stefan Ioanid, Menelas Ghermani, Em. Hillel Noah, Constantin Angelescu).

De activitatea lui Ion I. Campineanu la conducerea B.N.R. se leaga primii pasi in organizarea institutiei. Subscrierea capitalului social; Organizarea imprimeriei bancii; Confectionarea primelor bilete de banca, a cecurilor, a actiunilor si a sigiliului B.N.R.;

Completarea schemei de personal a institutiei prin angajarea unor absolventi ai scolilor comerciale (Napoleon Karabulea, Barbu Miltiad, C.T. stefanescu etc.); Desemnarea directorilor sucursalelor; intocmirea regulamentului interior al B.N.R.;

Fixarea taxei scontului si a lombardului, deschiderea conturilor curente cu facultatea de scont, incurajarea scontului comercial; Stabilirea relatiilor cu banci din strainatate;

incheierea conventiilor prin care se stabileau termenii colaborarii cu statul roman; inceperea actiunilor pentru construirea palatului B.N.R. prin achizitionarea terenului numit Hanul serban Voda si incheierea contractului cu arhitectii francezi Cassien Bernard si Albert Galleron.

Primul guvernator al B.N.R. a incetat din viata la 15 noiembrie 1888. Raportul Consiliului de administratie catre Adunarea generala a actionarilor din 19 februarie 1889 spunea:

„Am pierdut un coleg iubit, un conducator inteligent si devotat institutiei, pe acela care a pus temelia Bancii , a organizat-o, a pus-o in miscare si i-a dat avantul puternic pe care l-a luat indata dupa fondarea ei. Consiliul Bancii, convins fiind ca exprima simtamintele tuturor actionarilor Bancii, aduce inca o data omagiile sale de respect si veneratie memoriei acestui insemnat barbat.”

Surse: bnr.ro

Ultimele stiri

Stiri