luni, iunie 5, 2023

Povestea impresionanta a bucuresteanului care a fost declarat cel mai mare falsificator de bani de plastic. Bancnotele sale au pacalit sistemele bancilor, iar politia l-a prins dupa sase ani de cautari

Un barbat de 52 de ani, condamnat pentru un furt comis in urma cu aproape 30 de ani, a fost declarat cel mai mare falsificator de bani de plastic din lume. A fost prins ieri, dupa 6 ani de cautari. Bancnotele de 100 de lei falsificate de el au trecut de sistemele bancilor de recunoastere a banilor falsi, iar agentii Europol au venit la Bucuresti ca sa afle cum a reusit.

Trei persoane sunt acuzate de DIICOT ca au falsificat si plasat pe piata, timp de 6 ani, peste 1,7 milioane de lei, in bancnote de cate 100. intr-o casa din Capitala, procurorii si politistii au gasit un laborator cu imprimante si materiale de cea mai buna calitate. Liderul grupului, un barbat condamnat pentru furt in anii 90, ar fi creierul din spatele acestei operatiuni de falsificare.

Bancnotele false puse in circulatie de o grupare obisnuita sunt, in general, usor de recunoscut. Sunt copii ale unor bancnote cunoscute, dar nu trebuie sa fii expert sa isi dai seama ca sunt din hartie, au o calitate indoielnica, iar culorile nu se apropiede cele de pe moneda autentica.

in schimb, bancnotele de 100 de lei pe care acesti suspecti le-au fabricat in imprimeria lor sunt replicate fara greseala.

Bogdan Ocnaru, jurnalist Digi24: Despre banii romanesti se spune ca sunt cel mai greu de falsificat din lume. Acest individ a dus falsul la rang de perfectiune. O recunosc si politistii si procurorii. Bancnotele de 100 au avut aproape toate elementele reproduse, asa cum apar pe bancnotele originale. Nici lucratorii bancilor n-au stiut cu ce au de-a face.

Mihaela Porime, procuror DIICOT: Liderul grupului ii coordona pe ceilalti, avea rolul de a procura materiale si instrumente necesare. intr-un intervat scurt a produs cele mai bune falsuri din istoria Romaniei, a devenit cel mai bun falsificator de bancnote din plastic din lume. DIICOT si politia au desfasurat activitati de monitorizare a fenomenului de contrafacere, iar ca urmare a calitatii reproducerii, acestea fiind din polimer, fals aproape imposibil de sesizat pentru cei care intrau in contact cu banii, din acest motiv a fost denumit, generic, „super-leu”.

Din 2014 si pana acum, se presupune ca in imprimeria clandestina au fost copiate 1,7 milioane de bancnote. Banii falsi au ajuns in circuitul public prin magazinele mici, potrivit investigatorilor DIICOT. Liderul si iubita sa le alegeau doar pe acelea care nu aveau camere de supraveghere. Ei cumparau apa sau alte produse ieftine pe care le plateau cu hartiile de 100 de lei. Restul pe care il primeau era castigul lor. Niciodata nu au fost neglijenti, nu plasau multe hartii si nu cumparau produse scumpe cu replicile.

Dar au facut alte greseli, iar ofiterii si agentii Directiei de Operatiuni Speciale le-au luat urma.

Mihaela Porime, procuror DIICOT: Procurorii DIICOT si politistii ONC din DCCO au facut 5 perchezitii, 4 in Bucuresti, una in Busteni. Au destructurat un grup care se ocupa cu fals de moneda, detinere de instrumente pentru fals si inselaciune. incepand cu 2014, suspectii s-au constituit intr-un grup organizat. In aceasta perioada a fost identificata falsificarea a 17 mii de bancnote de 100 de lei.

Barbatul considerat lider a fost condamnat in anii 90 pentru furt, iubita lui a fost prinsa in anii 2000, dupa ce a falsificat documente oficiale. A treia persoana nu este cunoscuta cu antecedente. Suspectii au fost retinuti si vor fi dusi in fata unui judecator cu propunere de arestare, arata Digi24.

Ultimele stiri

Stiri