luni, iunie 5, 2023

Poti afla imediat daca suferi de tulburari hormonale – Iata cum!

 

In cazul in care te-ai intrebat care este starea de sanatate a sistemului tau hormonal, tot ce trebuie sa faci este sa treci in revista simptomele de mai jos pentru a-ti face o idee de ansamblu. In cazul in care descoperi ca ceva nu este in regula, iti recomandam sa discuti cu un medic problema respectiva.

Dezechilibrele hormonale sunt corelate, in cele mai multe cazuri, cu afectiuni ale glandei tiroide. Nervozitatea, caderea parului si aparitia unor noduli sunt cateva dintre semnele prin care acestea se manifesta.

Oboseala si somnolenta indica hipotiroidie

Deficitul de hormoni tiroidieni sau hipotiroidia este semnalata de neplaceri care nu trezesc suspiciuni pana nu devin deranjante si perturba desfasurarea activitatilor cotidiene.

Este vorba despre simptome ca oboseala, somnolenta, lentoarea in miscari, cresterea in greutate, constipatia, problemele de memorie, deshidratarea pielii, caderea excesiva a parului. La acestea, se pot adauga: senzatia de frig, anemia si o crestere a nivelului de colesterol.

Ai slabit brusc? E posibil sa suferi de hipertiroidie!

In cazul hipertiroidiei, exista un exces de hormoni tiroidieni. Din acest motiv, se ajunge la o scadere in greutate inexplicabila, la nervozitate si agitatie.

Alte semne ale tulburarilor hormonale tiroidiene sunt cresterea frecventei cardiace (tahicardie), transpiratiile, dificultatile la inghitire sau de respiratie si insomnia. „Unele forme de hipertiroidie pot determina manifestari oculare, cu senzatie de nisip in ochi, hiperlacrimatie si uneori exoftalmie (n.r. proeminenta globului ocular in afara orbitei)“, explica medicul specialist endocrinolog Corina Chirita.

Foamea exagerata, semn de hipoglicemie

Din cauza stresului, a unor tratamente medicamentoase sau a unei inflamatii in corp, creste riscul aparitiei unor dereglari hormonale la nivelul glandelor (suprarenale, hipofiza, hipotalamus, pancreas endocrin, testicule sau ovare, epifiza, tiroida, paratidoide).

Apetitul crescut si durerile de cap sunt doar cateva dintre semnele unui dezechilibru care ar trebui sa te convinga de necesitatea unui control endocrinologic. De pilda, o pofta de mancare exacerbata poate indica o scadere a zaharului din sange (hipoglicemie). Durerile de cap, ciclurile neregulate si tensionarea sanilor arata o tulburare a balantei dintre hormonii estrogen si progesteron.

In timp ce un apetit sexual redus sugereaza o scadere a nivelului de hormoni androgeni, pilozitatea excesiva (hirsutism), acneea, vergeturile demonstreaza un exces de hormoni de acest tip, produsi de ovare, testicule si glandele suprarenale.

Sfatul specialistului

Dr. Corina Chirita

medic specialist endocrinolog, Medicover Plevnei, Bucuresti

Daca disfunctia tiroidiana nu este diagnosticata si tratata, atunci se poate agrava. Cu timpul, simptomatologia se accentueaza si poate deveni chiar amenintatoare de viata. Tratamentul pentru hipotiroidie sau pentru hipertiroidie este initial medicamentos. In anumite cazuri de hipertiroidie, se recurge ulterior la indepartarea chirurgicala a tiroidei (tiroidectomie) sau la administrarea de iod radioactiv, care distruge tiroida.

Sursa: clicksanatate.ro

Ultimele stiri

Stiri