Portalul dexonline ilustreaza cuvantul lichea cu imaginea premierului Sorin Grindeanu

1744

Cuvantul zilei 1 februarie, conform dexonline, este „lichea”, substantiv definit ca „om fara caracter, lipsit de demnitate, netrebnic”. Alaturi de definitie este afisata poza premierului Sorin Grindeanu.

Pe acelasi site, in deschidere, este postata o definitie „originala” a democratiei si un indemn la protest: „«Democratia inseamna doi lupi si un miel care voteaza ce sa manance la pranz.» Nu fi miel. Nu lasa o gasca de penali sa-si confectioneze legi care sa le legitimeze coruptia. inca mai poti controla ce vor deprinde copiii tai cand se vor uita la societatea din jurul lor. Mergi la proteste”.

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat luni seara, dupa sedinta de Guvern, ca a fost adoptata prin ordonanta de urgenta, modificarea codurilor penale. Totodata, a fost adoptat si proiectul gratierii unor pedepse.

Ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala va intra vigoare in termen de zece zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

OUG modifica, in primul rand, definitia abuzului in serviciu.  Mai exact, abuzul in serviciu este incriminat incepand de la 20o.000 de lei sau daca se produce o vatamare grava.

La scurt timp dupa ce ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat adoptarea Ordonantei de Urgenta pentru modificarea codurilor penale, bucurestenii  revoltati s-au strans in Piata Victoriei. Odata cu noul val de manifestanti, in fata sediului Guvernului au venit si jandarmii.

Proteste au avut loc in foarte multe alte orase. Zecii de mii de romani si-au strigat revolta in strada, pana spre ora 3:00, in ciuda frigului. Dupa Bucuresti, unde au fost circa 12.000 de oameni in fata Guvernului, cel mai amplu protest a fost la Cluj-Napoca – 10.000 de manifestanti si-au strigat nemultumirea.