luni, iunie 5, 2023

Persoanele asimptomatice infectate ar putea sa nu mai stea in spitale pana la doua teste negative

Comisia stiintifica anti-Covid propune ca persoanele asimptomatice infectate cu noul coronavirus sa nu mai stea in spital pana la negativarea a doua teste, asa cum se intampla in prezent.

Potrivit propunerii, persoanele asimptomatice, infectate cu coronavirus ar trebui sa stea in spital intre opt si zece zile pana a se lua o decizie medicala in functie de simptome, scrie Digi24.

Daca apar simptome de coronavirus, pacientul va ramane in spital. In caz contrar, va putea pleca acasa, fara sa mai astepte cel de-al doilea test negativ.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat ca va lua in calcul o astfel de propunere atunci cand transmiterea nu va mai fi atat de mare cum e in prezent.

O alta propunere a comisiei este ca personalul medical asimptomatic sa fie testat de doua ori pe luna.

Ministrul Sanatatii a vorbit la Digi24 despre numarul ingrijorator al infectarilor zilnice. Nelu Tataru spune ca autoritatile inca sunt intr-un moment in care pot gestiona aceasta crestere, dar „transmiterea comunitara devine accentuata si ne apropiem de un moment in care o sa vedem ca avem dublare sau triplare de cazuri pe zi”.

„Noi am plecat pe o panta descendenta in care aveam o transmitere de 0,6, 0,7 si am ajuns la o transmitere de 1,2, 1,4. Suntem intr-un moment in care gestionam, dar transmiterea comunitara exista in acest moment, devine accentuata si ne apropiem de un moment in care o sa vedem ca avem dublare sau triplare de cazuri pe zi.

Acela va fi momentul in care vom avea o problema. Nu suntem la acel moment, dar repet: Ca sa nu ajungem acolo sunt regulile de igiena, de distantare care trebuie pastrate”, a spus Nelu Tataru.

si secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a declarat la Digi24, in urma cu doua zile, ca Ministerul Sanatatii lucreaza la reglementari care sa stabileasca o limita de internare a celor care sunt confirmati pozitiv cu coronavirus, dar nu au simptome. seful DSU a explicat ce va trebui sa faca cineva care este asimptomatic, dar infectat cu COVID-19, atunci cand locuieste cu familia in aceeasi casa.

„E posibil sa se schimbe, dar pe baza unor protocoale, poate mai repede, dar nu se pune problema ca «gata esti pozitiv, du-te acasa».

De ce acest lucru? in primul rand, noi nu avem o populatie preponderent in case separate, noi avem o populatie in blocuri, in apartamente. Oamenii stau in casa, in doua-trei camere gasesti mai multe persoane, familia, poate ca este si batranul acolo, este si bunica. Tu vii si esti pozitiv. inseamna ca poti transmite boala. inainte sa devii simptomatic devii chiar contagios bine, adica creste sansa sa contaminezi pe altii in faza presimptomatica, din ce am inteles de la colegii nostri”, a explicat Arafat.

Ultimele stiri

Stiri