Consumul de carne cu un termen de valabilitate depasit poate reprezenta un adevarat risc pentru starea de sanatate a oamenilor. Desi nimeni nu si-ar dori sa cumpere astfel de produse, situatiile in care oamenii patesc acest lucru sunt intr-o continua crestere.
Carnea se numara printre cele mai vandute produse, dar si printre cele mai perisabile. Reprezentantii autoritatilor de control descopera adesea produse cu termen depasit care sunt “gatite” pentru a le fi mascate defectele. Acest lucru insa nu impiedica marile magazine sa vanda in continuare carne stricata, reimprospatata prin trucuri mizerabile si ambalata frumos.
Fenomenul este confirmat si de Ministrul Agriculturii, care sustine faptul ca romanii mananca doar resturi alimentare, produse neconforme si neverificate. Daca ar fi sa ne luam dupa recentele declaratii ale lui Achim Irimescu, tot ce punem pe masa poate reprezenta un pericol pentru sanatatea noastra. Trist e ca rezultatele unor controale intreprinse la nivel national ii dau dreptate ministrului, care atentioneaza ca cei care scot alimente pe piata apeleaza la trucuri mizerabile pentru a-si vinde marfa. „Importatorii se orienteaza si aduc produse la sfarsit de termen de valabilitate sau chiar depasit. In Romania sunt cazuri in care salamul se spala cu otet; se schimba saramura la branza, iar branza se baga din nou la vanzare. Statul nu-si face datoria, ANPC nu si-o face. Altii controleaza ce intra din Romania, noi de ce sa nu controlam ce primim de la altii?”, afirma Ministul Agriculturii.
Iata la ce metode recurg marii comercianti pentru a da o alta fata produselor din carne expirate sau aflate in prag de expirare:
Un angajat al unui hipermarket a descris, sub protectia anonimatului, care este drumul produselor din carne din momentul in care intra pe poarta magazinului pana cand ajung pe mesele noastre sau la statia de distrugere. In ceea ce priveste carnea de porc si de vita, in carmangeriile din marile magazine ea ajunge sub forma de carcasa. Produsele au termen de valabilitate de sapte zile. Angajatii carmangeriei transeaza carnea si din ea scot pulpa, spata si o feliaza.
Frumos ambalate, aceste produse ajung in vitrina. Aici, produsele primesc termen de valabilitate de trei zile. Altfel, isi schimba culoarea, daca sunt expuse mai mult timp in vitrine, acolo unde nici temperatura nu este foarte scazuta. Evident, nu toata marfa se vinde si, in cea de-a treia zi, normal ar fi ca produsele din carne ramase in galantare sa se arunce. In realitate, insa, lucrurile nu stau asa.
ATENTIE LA …
1) Cubuletele din carne
In loc sa fie trimisa la incinerare, carnea se retrage din vitrina in dimineata expirarii si ajunge din nou in sala de transare unde se elimina de pe fiecare bucata partea stricata, cea care isi pierde cel mai repede culoarea de marfa proaspata. Apoi, carnea se taie sub forma de cubulete si se scoate din nou la vanzare reambalata si prezentata in aceleasi galantare. Produsul deja expirat primeste, evident, un nou termen de valabilitate, mai exact alte trei zile.
Daca nici cubuletele din carne asa-zis proaspete nu se vand in totalitate, marfa ramasa se intoarce din nou in carmangerie, adica tot in hipermarket, dar departe de ochii clientilor, si se condimenteaza, apoi se reintoarce in vitrina. De data aceasta, noile cubulete, sustinute de mirosul puternic al condimentelor, au termenul de valabilitate mai mare: patru zile.
2) Carnea tocata
Sunt situatii cand nici cubuletele din carne condimentata nu se vand, dar nici nu se arunca. Carnea se retrage de la vanzare si se spala cu apa rece. Dupa ce se scurge bine apa de pe carne, ea se toaca si ajunge in mici sau in carne tocata vandute clientilor. Termenul de valabilitate al unui astfel de produs este de sase zile. Daca nici asa marele magazin nu scapa de ea, marfa ajunge la sectorul gastronomie al hipermarketului, unde cu carnea tocata se prepara musaca, chiftele, sarmale. Practic, in acest moment, carnea a expirat deja de 13 zile.
3) Batonul de salam, „revigorat” cu ulei
In ceea ce priveste batoanele de salam, de sunca presata, care se feliaza, exista o metoda neortodoxa care se foloseste pentru a nu se elimina folia care se innegreste peste noapte. Astfel, batonul se freaca pe gheata si culoarea initiala a produsului „reinvie”. Mai exista o alta practica pentru a pacali clientii in ceea ce priveste produsele afumate care capata o mazga la exterior de atata stat in vitrina: se spala cu apa si se pulverizeaza peste ele stropi de ulei.
Sursa: antenasatelor.ro