Procurorii de la Parchetul General sunt pe urmele unei retele infractionale care ar fi traficat astfel de documente care ofera tot felul de reduceri de taxe si alte facilitati. Acuzatiile sunt de abuz in serviciu si trafic de influenta. seful Secretariatului de stat pentru problemele revolutionarilor, Adrian Sanda, a fost ridicat de procurori.
In urma cu putin timp seful Secretariatului de stat pentru problemele revolutionarilor, Adrian Sanda, a fost ridicat de procurori. Acestia spun ca mita pentru un certificat de revolutionar varia intre 1.000 si 5.000 de euro.
In urma analizarii modului in care Comisia de analiza din cadrul SSPR a introdus si alte localitati in categoria celor cu rol determinat la revolutia din decembrie 1989, s-a constatat ca membrii comisiei, formata din suspectii SANDA ADRIAN, TaNASE DENISA-CORINA si CECHI CRISTINA-VALENTINA, in exercitarea atributiilor de serviciu, prin incalcarea dispozitiilor legale in materie, au produs prejudicii bugetului de stat, prin plata indemnizatiilor acordate revolutionarilor care au incasat beneficii materiale platite de catre casele judetene de pensii.
S-a constatat ca prin emiterea deciziilor prin care Comisia de analiza din cadrul SSPR a decis includerea oraselor Deva, Buzau, Braila, Targoviste si Herculane in categoria localitatilor in care au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute pana la fuga dictatorului, desi aceste localitati nu indeplinesc conditiile necesare pentru includerea lor.
„Din probele administrate pana in acest moment a rezultat ca prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 95/2014 a fost modificata si completata Legea nr. 341/2004 a recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987, in sensul introducerii unei noi categorii de revolutionari si anume „Luptator cu Rol Determinant” – atribuit celor care in perioada 14 – 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, doar in localitatile in care, in urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului.
Aceasta modificare legislativa a favorizat aparitia, atat la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari cat si la nivelul celor doua institutii publice cu atributii in acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 – CPRD si Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 – SSPR) a unor persoane interesate sa promoveze actiunile revolutionarilor din tara, solicitandu-le acestora in schimb diferite sume de bani pentru obtinerea in mod fraudulos a titlurilor de „Luptator cu rol determinant” in cadrul Revolutiei si, implicit, obtinerea ilegala a drepturilor banesti aferente unor functionari din cadrul acestor institutii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe acestia sa indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle lor de serviciu sau sa indeplineasca aceste acte contrar acestor indatoriri.
Persoanele din categoria “Luptator cu rol determinant in Revolutie” beneficiaza de drepturi banesti majorate fata de ceilalti revolutionari, in sensul ca au primit, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, pe langa drepturile acordate celorlalte categorii de revolutionari, o indemnizatie de gratitudine in valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
De asemenea, exista date ca o mare parte din totalul de 3505 persoane care au obtinut pana in prezent titlul de “Luptator cu rol determinant in Revolutie” nu indeplineau conditiile cerute de lege, avizarea pozitiva a acestora la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 – SSPR sau in urma contestatiilor depuse la Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 – CPRD fiind urmarea directa a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenta asupra membrilor celor doua institutii ale statului”, se arata in comunicatul Parchetului, conform realitatea.net.
Drepturile revolutionarilor
Potrivit Legii nr.341/2004, revolutionarii au dreptul la o indemnizatie lunara reparatorie astfel:
Ca urmas de erou martir are dreptul la o suma de:
2020 lei – sotul supravietuitor al celui decedat, daca nu s-a recasatorit (1,10);
918 lei – fiecare dintre parintii celui decedat (0,50);
2020 lei – fiecare dintre copiii celui decedat, pana la majorat sau pana la terminarea studiilor, fara a depasi varsta de 26 de ani, indiferent în întretinerea cui se afla (1,10).
Ca luptator ranit are dreptul la o suma de:
3672 lei – marii mutilati (2,00);
3213 lei – persoanele incadrate in gradul I de invaliditate (1,75);
2754 lei – persoanele incadrate in gradul II de invaliditate (1,50);
2295 lei – persoanele incadrate in gradul III de invaliditate (1,25);
2020 lei –persoanele neincadrate in grad de invaliditate (1,10).
Ca luptator retinut are dreptul la o indemnizatie de 2020 lei (1,10);
Ca luptator remarcat prin fapte deosebite are dreptul la 2020 lei (1,10);
Indemnizatia de ingrijire pentru marii mutilati si persoanele incadrate in gradul I de invaliditate primesc o suma de 918 lei (0,50);
Indemnizatia lunara adaugata la pensia pentru limita de varsta in valoare de 1102 lei (0,60).
Legea nr.341/2004
Pe langa indemnizatia lunara reparatorie persoanele care au obtinut potrivit legii titlul de Luptator pentru Victoria Revolutiei din Decembrie 1989, respectiv, Urmasii de erou-martir beneficiaza, si alte drepturi din care putem enumera:
prioritate in asigurarea unei locuinte din fondul disponibil de locuinte sociale, in localitatea de domiciliu, daca nu au detinut in proprietate o alta locuinta pana la data atribuirii;
stabilirea chiriei la nivelul minim prevazut de lege pentru locuintele din fondul locativ de stat, daca dispun de un venit lunar mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie;
cumpararea sau inchirierea cu prioritate, fara licitatie, din fondul de stat, a unui spatiu comercial sau de prestari servicii corespunzator, cu o suprafata utila de pana la 100 mp
accesul gratuit al copiilor la cresele si gradinitele din subordinea administratiilor locale, precum si asigurarea gratuita a rechizitelor pentru scolari, daca venitul lunar este mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie;
acordarea unei subventii de stat egale cu 50% din dobanda aferenta unui credit bancar de pana la 20.000 euro, contractat pentru cumpararea sau construirea unei locuinte in localitatea de domiciliu, daca nu au detinut sau nu detin o proprietate locativa, precum si posibilitatea garantarii creditelor contractate cu indemnizatia calculata conform prevederilor prezentei legi;
Legea nr.341/2004 – Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987
In Romania sunt inregistrate 65 de asociatii de revolutionari
Pana in anul 2001 existau 60 de asociatii de revolutionari potrivit Administratiei prezidentiala, Departamentul politic, Compartimentul pentru Problemele Revolutionarilor.
In 2011 numarul asociatiilor de revolutionari a ajuns la 65 potrivit Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din decembrie 1989.
De drepturile prevazute de Legea recunostiintei (nr.341/2004) beneficiaza urmatoarele persoane:
Erou-Martir al Revolutiei Romane din Decembrie 1989 – atribuit celor care s-au jertfit in lupta pentru victoria Revolutiei romane din decembrie 1989 sau au decedat in legatura cu aceasta;
Luptator pentru Victoria Revolutiei din Decembrie 1989.
Participant la Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 – calitate onorifica.
Urmasii eroului-martir: sotul supravietuitor al celui decedat, daca nu s-a recasatorit; fiecare dintre parintii celui decedat; fiecare dintre copiii celui decedat.
Incepand cu 15 februarie 2008, beneficiaza de drepturile prevazute de acest act normativ si urmatoarele categorii de persoane:
Persoana care a avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 si care s-a aflat intr-una dintre urmatoarele situatii:
a. a avut stabilit domiciliu obligatoriu; a fost stramutata intr-o alta localitate; a fost deportata.
Sotul persoanei care a avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987;
Urmasii persoanelor care au decedat in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987: sotul supravietuitor; copiii; parintii celui decedat.
Revolutionari, colaboratori sau lucratori ai Securitatii
Potrivit Mediafax, pana la finalul lui 2010, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a verificat doar 8.000 dintre cei 21.000 de revolutionari – luptatori sau urmasi ai eroilor-martiri care au certificate in acest sens si primesc, in baza lor, indemnizatii sau diferite alte facilitati din partea statului.
Din 2008 si pana la sfarsitul lui 2010, CNSAS a trimis in instantele de judecata 186 de dosare ale unor revolutionari acuzati ca ar fi fost colaboratori sau chiar lucratori ai Securitatii.
CNSAS a deconspirat 28 de romani cu certificate de revolutionar ca fiind fosti colaboratori sau chiar ofiteri de Securitate, pentru ei existand confirmari finale in Justitie.
Dar numarul acestora ar putea creste pe masura ce procesele celor 186 de revolutionari considerati in neregula de CNSAS inainteaza.