Inainte de orice, obezitatea trebuie considerata mai putin o problema de estetica si mai mult o problema de sanatate, care atrage dupa sine complicatii medicale, dizabilitati temporare sau permanente, scaderea duratei de viata si, nu in ultimul rand, un cost mare pentru intreaga societate.
Considerand datele statistice actuale, caracterul endemic al obezitatii este indiscutabil: 1,7 miliarde de oameni supraponderali raspanditi pe tot globul (1/3 din populatia lumii). Dintre acestia, un numar important, aproximativ 300 milioane, sunt obezi, iar 100 de milioane imbraca forme grave ale obezitatii morbide si necesita tratament sustinut.
Obezitatea este o boala in care se acumuleaza excesiv grasime in organism din cauza consumului de alimente mai mare decat nevoile fiziologice ori, mai rar, din cauza unor dereglari metabolice.
Este o boala cronica (de exemplu, un exces de 50 de calorii zilnic poate creste greutatea cu 25 kg intr-o perioada de 10 ani), conditionata genetic (normal fiecare persoana are in corp cca. 30-35 miliarde de celule adipoase) si un factor determinant major pentru o serie de boli asociate (diabet zaharat, hipertensiune arteriala etc).
Chirurgia obezitatii nu este o solutie pentru persoanele care doresc sa mentina o greutate constata pentru o perioada indelungata. Numerosi nutritionisti din Turcia atrag atentia ca dieta care urmeaza interventiei chirurgicale pentru micsorarea stomacului este mult mai drastica fata de regimul ce trebuie urmat de persoanele care vor sa slabeasca in mod natural. Pacientii care nu urmeaza o dieta stricta in urma operatiei revin foarte repede, de regula, la vechea greutate. „Pacientii considera chirurgia obezitatii drept o garantie a siluetei. De fapt, operatia este doar o sansa pentru pacienti de a face pasul spre un stil de viata sanatos. Si trebuie sa profite de aceasta ocazie”, spune nutritionistul Omer Faruk Korkmaz din Turcia.
Sursa: rador.ro