joi, martie 23, 2023

Pedalatul si mersul pe jos te fac mai destept! Oamenii de stiinta ne explica!

Acum mai bine de 2000 de ani, insusi Hipocrate aprecia ca activitatea fizica de intensitate medie este foarte buna pentru sanatate. In secolul XXI, ritmul haotic de viata, obiceiurile alimentare nesanatoase, fumatul si sedentarismul sunt factori de risc pentru o multitudine de afectiuni.

Studii recente realizate de Colegiul American de Medicina Sportiva au demonstrat ca cea mai benefica schimbare in viata oricarui individ este renuntarea la sedentarism si introducerea in programul zilnic a unei activitati fizice. Pentru multi, ziua de lucru incepe la 8:00 si se termina seara tarziu. Acestora le este cel mai greu sa includa in programul zilnic o activitate fizica in mod regulat. Trebuie inteles ca pentru un organism sanatos nu este nevoie de un efort fizic sustinut sau de ore intregi de stat in sala de sport.

Studiile arata ca sunt suficiente 30 de minute de sport pe zi. Dintre toate sporturile actuale, mersul pe bicicleta si alergatul par a fi cel mai la indemana, fiind printre cele mai potrivite activitati pentru a obtine o silueta de invidiat.

Exercitiile fizice maresc volumul anumitor zone specifice din creier si imbunatatesc functiile cognitive la persoanele de varsta mijlocie care sufera de deteriorare cognitiva usoara. Conform oamenilor de stiinta americani, exercitiul aerobic se asociaza cu o mai mare conservare a volumului cerebral total si cu o dezvoltare a materiei gri in anumite zone specifice ale creierului. Astfel, studiile arata ca cei care practica acest tip de exercitii beneficiaza de o functie executiva – care consta in abilitati cognitive prin intermediul carora ne organizam vietile si ne reglam comportamentul – semnificativ mai buna.

Sursa: Rador.ro

Ultimele stiri

Stiri