luni, mai 29, 2023

Orice gospodina din Romania trebuie sa stie cu se pastreaza corect plantele medicinale pentru a-si pastra proprietatile!

Inca din antichitate proprietatile curative ale diverselor plante sunt cunoscute si transmise din generatie in generatie. Si astazi, in medicina moderna, plantele se dovedesc a fi utile vindecand miraculos ce medicina conventionala nu reuseste sa vindece.

S-au facut multe studii clinice si cercetari pentru a descoperi cum actioneaza plantele la nivelul organismului nostru; s-au gasit, de asemenea, remedii pentru unele boli la care omenirea nici nu s-ar fi gandit ca exista vreun leac sau tratament pe baza de plante.

Pentru a putea beneficia pe deplin de proprietatile terapeutice ale plantelor conferite de substantele active, ele trebuie culese, uscate si pastrate in anumite conditii. Lumina si caldura sunt principalii inamici ai substantelor active binefacatoare.

Culege-le dimineata

Culesul trebuie sa aibe loc dimineata devreme, pentru un surplus de substante active. Scoarta de copac, de pilda, se colecteaza primavara, iar radacinile plantelor toamna tarziu, dupa ofilirea partilor aeriene. Pentru a efecte terapeutice maxime, semintele plantelor trebuie recoltate inainte de a se usca, iar fructele (porumbele, afinele, catina) cand sunt coapte, pentru ca in acest stadiu contin cea mai mare cantitate de vitamine. Nu smulge plantele, taie-le cu o foarfeca sau cu o unealta ascutita (cutit, secera).

Pastreaza-le la intuneric

Ierburile de leac trebuie depozitate intr-un loc racoros: in camari sau dulapuri aflate departe de orice sursa de caldura. Temperaturile ridicate duc la evaporarea uleiurilor esentiale din planta, ceea ce face ca acestea sa-si piarda eficienta. La fel ca si caldura, umiditatea ridicata favorizeaza mucegairea lor, in timp ce lumina poate face ca unele substante sa devina toxice pentru om. Important este ca uscarea lor sa se faca natural, in incaperi aerisite si curate, iar procesul sa nu dureze mai mult de 4-7 zile pentru plante si 20-30 de zile pentru radacini sau scoarta de copac.

CITEŞTE MAI MULT ÎN PAGINA URMĂTOARE >>>>>

Ultimele stiri

Stiri