luni, iunie 5, 2023

Oreste Teodorescu: Ce se întâmpla dacă moțiunea trece/pică…o scurta analiza pe întelesul tuturor

Jurnalistul Oreste Teodorescu publica pe pagina personala de facebook o interesanta analiza legata de viitorul politic al tarii noastre in contextul motiunii de cenzura.

”Ce se întâmpla dacă moțiunea trece/pică…o scurta analiza pe întelesul tuturor

Sa mergem pe scenariul ca moțiunea trece in Parlament, pai in acest caz, câștigătorii sunt cei de la PSD și UDMR, singurii care se temeau ca dracul de tămâie de alegerile locale in doua tururi, întrucât riscau sa piardă un număr mare de primari, iar o alianța PNL-USR-PMP ar spulbera-o rușinos pe Gabriela Firea aka Ciuma Roz a Capitalei! Același lucru s-ar fi întâmplat in zonele controlate de UDMR… Trendul și oferta celor trei partide in care sunt și candidați de etnie maghiara, i-ar fi înecat corăbiile lui Kelem Hunor.

Câștigător este și presedintele Klaus Iohannis, al cărui proiect legat de alegerile anticipate ar intra in a doua etapa. Declanșarea anticipatelor favorizează obținerea unui număr mai mare de mandate parlamentare pentru PNL și USR și cu siguranța mai putine pentru PSD. Pro România nu va trece pragul electoral, iar pentru UDMR, ALDE situație va fi incerta

Dacă guvernul Orban pică, in mod cert nu se mai pot organiza alegeri in doua tururi și acest lucru trebuie bine înțeles. E simplu, cabinetul și -a asumat răspunderea, adică a depus mandatele pe masa in fata Parlamentului pe Legea alegerilor primarilor in doua tururi de scrutin. Așadar, in aceasta situație, alianța USR-Plus nu se poate simți confortabil! Nefiind organizați bine in teritoriu, fiind intr-o cearta interna meschină pe funcții și poziții, nu vor câștiga prea multe mandate de primari in rural și urbanul mic! Aceasta le va scădea forța de negociere cu PNL in configurarea noului guvern instalat după alegeri.

Și acum sa vedem ce se va întâmpla dacă moțiunea de cenzura pică! Evident, intra in linie dreapta modificarea legii aleșilor locali in doua tururi! Ea va fi atacată la CCR, dar cabinetului Orban ii revine și varianta unei ordonanțe de urgenta, care nu poate fi atacată decât de avocatul poporului, dar fără șansa întrucât este perfect in interesul alegătorului, nu in detrimentul sau!

Guvernul va funcționa însă pana la alegerile la termen intr-o fragilitate parlamentara, fiind forțat sa se erodeze și automat sa piardă din capitalul de încredere electoral. Mediul de afaceri va fi prudent, iar criza politica nu va ajuta cu nimic bunăstarea cetățeanului! Lumea s-a cam plictisit de mult zgomot pentru nimic, iar România are nevoie de coerenta și coeziune pentru a începe lungul proces al normalizării”, scrie Oreste Teodorescu.

Ce se întâmpla dacă moțiunea trece/pică…o scurta analiza pe întelesul tuturorSa mergem pe scenariul ca moțiunea…

Publicată de Oreste pe Marţi, 4 februarie 2020

Ultimele stiri

Stiri